Огромен цирк в НС за вота на недоверие. Депутатите се смеят с глас на опорките на Кирил Петков, Борисов избяга

България отблизо

Започнаха ожесточени дебати по първия вот на недоверие към правителството на акад. Николай Денков, който беше внесен от опозицията. Но сглобката ще оцелее, защото е „стабилна“, обяви преди два дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Опозицията не може да събере 121 гласа, колкото са нужни да мине вот на недоверие, има само 71.

 

Заседанието на Народното събрание започна, след като се регистрираха 150 депутати и с това в залата имаше кворум. Депутатите са общо 240 и за да започне заседание, трябва да са регистрирани поне половината плюс един, или най-малко 121.

 

В залата е цялото правителство.

Отсъстват лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и повечето депутати от ГЕРБ. Липсват също Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ.

 

Градусът на напрежението се вдигна още с първите изказвания в пленарната зала.

 

България е напът да се превърне от износител на електроенергия във вносител с всички, произтичащи от това рискове, заяви Искра Михайлова от „Възраждане“, която изложи от парламентарната трибунамотивите на вносителите на вота на недоверие.

Михайлова припомни, че базов критерий за развитие на енергетиката е наличието на собствен ресурс.

Безотговорните действия на това правителство подписаха смъртната присъда на българската енергетика, посочи Михайлова. Тя допълни, че цели региони в Южна България са под риск от икономическа катастрофа, която ще доведе до обезлюдяване, в последна сметка до демографски колапс, в нашата страна. Искра Михайлова заяви, че общественият кредит на доверие към това правителство е напълно изчерпан. Продължаването на неговата работа би довела до изключително тежки последици за България в дългосрочен план и сме на мнение, че то не е способно да защитава националните интереси. Лобизъм, корупция, некадърност в сферата на енергетиката, ще доведат до загуба на хиляди работни места и обезлюдяването на тези региони, заяви Михайлова.

 

След нея думата взе бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков. Патетичното му изказване обаче разсмя залата.

  Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви от трибуната: „Днес имаме на вот на недоверие – само 128 дни след избирането на кабинета „Денков“ от това НС. Не знам как тези 128 дни имат нещо общо с темите, които вие преплитате във вашите изказвания. Според вас акад. Денков явно носи отговорност за изминалите 30 години. И днес съм сигурен, че вие ще плашите точно вашите избиратели отново със студ, мрак, високи сметки на ток, точно както миналата година служебното правителство правеше.

Миналата седмица заедно взехме решение да не ограничаваме въглищните мощности чак до 2038 г. Да, има опасност да се намалят възможностите за американските централи на база пазарните сили. Именно затова ни трябват парите от Европа, за да помогнем на работещите в сектора – 1,6 млрд. лв. Ако ги загубим, средствата няма да идат за социални мерки, енергиен преход, преквалификация или икономическо развитие. Ясно беше обяснено, че в следващите три месеца можем да работим заедно с профсъюзите и работещите в сектора, за да направим максимално най-доброто за хората. Затова и кабинетът подписа споразумението.

Подозирам, че някои от вас съжаляват, че сме в ЕС. Други биха се радвали, ако бяхме част от евразийския съюз на Путин. Трети от вас биха говорили за Македония, без да има общо със сектор „Енергетика“.

Да използвате вот на недоверие като част от предизборната ви кампания показва предизборна немощ. Имате само пропаганда, основана на страх. Този вот няма да мине, но нека ви е ясно, че ще продължим да се борим за хората в енергийния сектор, за образовани деца, модерна България, по-високоплатени българи, за нашата родина“, категоричен бе Петков.

 

След него Тошко Йорданов от ИНТ изчете опорките, които пиарът на ПП Найо Тицин разпратил на министрите за „колосалните успехи на правителството“. „И понеже вие сте колосални некадърници, ви остявам опорките на трибуната да си ги четете“, каза Йорданов, с което взриви залата.

 

Въпреки че правителството реално не е застрашено от вота, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е недоволен от много от министрите на Денков и се зарече при ротацията поне 7-8 да бъдат сменени. 

Борисов няма намерение да свали правителството, но няма и да го подкрепи напълно. А от залата и при дебатите, и при гласуването ще отсъстват знакови лица на ГЕРБ, с което Борисов ще покаже на Денков, че има недоволство. ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС заедно имат 168 депутати – отсъствието на неколцина от тях няма да застраши кабинета, но ще е знак, че сглобката „скърца“. „Елементарна математика – ИТН, БСП и Възраждане нямат тези гласове. ДПС гласува с ПП-ДБ и с нас. В четвъртък ще бъде една говорилня, в петък ще се гласува и няма да мине. Правителството може да падне, само ако ПП-ДБ или ние се оттеглим от него и не влезе никой друг“, обясни Борисов.

 

Още при внасянето на вота на недоверие, водещият политик на ДПС Делян Пеевски определи искането на опозицията като „пропиляно време за парламента“. „Правителството ще има подкрепата ни, ако си изпълнява ангажиментите към хората“, многозначително се обърна обаче Пеевски към членовете на кабинета.

 

Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ смятат, че кабинетът „Денков-Габриел“ не се е справил адекватно с проблемите в сектор енергетика.

 

В мотивите си вносителите от БСП, Възраждане и ИТН посочват, че в недалечното минало България беше безспорен енергиен лидер в Югоизточна Европа. Атомната централа в Козлодуй, уникалният по мащаби комплекс “Марица-изток”, перспективата за изграждане на АЕЦ “Белене” и още редица други предприятия и съоръжения гарантираха за десетилетия напред това, че България ще бъде напълно обезпечена енергийно и ще произвежда електроенергия така, че да гарантира сериозни печалби от износ.

В годините бяха затворени блокове на АЕЦ “Козлодуй”, зачеркна се проектът АЕЦ „Белене“, провалени бяха газопроводът “Южен поток” и нефтопроводът „Бургас-Александруполис“, а бъдещето на въгледобива у нас ставаше все по-неясно. Близо 15 години управляващите от ГЕРБ не направиха нищо, за да защитят националния интерес – нещо, което видяхме нагледно, че е възможно и в рамките на ЕС, тъй като днес поляците не се притесняват за своите мини и ТЕЦ-ове, подчертават вносителите. Според тях, сегашната управляваща коалиция е продължила тази политика и днес тя достига до своя логичен край, под опеката на най- безпринципната политическа сглобка в новата българска история. В допълнение към всичко това, мнозинството в парламента взе решение правителството да продаде оборудването за АЕЦ „Белене“ и да постави в риск доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. България е на път да се превърне от износител на електроенергия във вносител, с всички произтичащи от това рискове, отбелязват вносителите.

Те припомнят, че още в 44 НС, на 31.01.2020 г. е прието решение, което гарантира, че въглищни централи в България няма да бъдат закривани в обозримо бъдеще и държавният ТЕЦ – 2 ще бъде обезпечен да работи на пълен капацитет в дългосрочен план.

На 12.01 тази година, на практика с пълно мнозинство в Народното събрание беше прието решение за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика и по-конкретно да отпадне ангажиментът за намаляване на въглеродните емисии с 40% до края на 2025 г. спрямо 2019 г.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *