Енергийният министър разкри дали договорът с Газпром ни осигурява най-евтиния газ или не!

България отблизо

Преговорите с „Газпром“ трябва да продължат в рамките на сегашния договор. Той е за 3 млн. куб. метра газ на година, от  които сме длъжни да използваме 70 %. Използвали сме 1 млрд. Ако не изпълняваме договора, отиваме на арбитраж и сме заплашени със санкции в милиарди. В същото време по този  договор имаме възможност да получим най- евтин газ.

 

Това заяви енергийният министър Росен Христов, който посети офиса на „Авакс“- строителят на интерконектора,  край Хасково.

Цената в този  договор е почти същата  като на азерския. Не сме се съсредоточили само в „Газпром“, водим преговори с Турция, Саудитска Арабия. Газ имаме за септември, от октомври ще се разчита на азерския, на танкера и на борсата. Газ ще има, въпросът е на каква цена, заяви министърът.

Той призова политиците да оставят думата на експертите в сложната ситуация. „Разбирам  има политика и геополитика, но икономиката е друго нещо“, каза още той.

Днес министърът инспектира  офиса на  фирмата която стри газовата връзка, за да види какъв е напредъкът по проекта. Имам уверението, че на 1 октомври в тръбата ще има газ за търговска експлоатация, каза още той .

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *