Ердоган прави МЕТАНИ и на Изток, и на Запад! Но ето докъде стигна!

Свят

Тавя, че Анкара закупува американски зенитно-ракетни комплекси на стойност 3,5 милиарда щатски долара, няма да повлияе на сделката за придобиване на зенитно-ракетните комплекси С-400 от Русия.

Това заяви в понеделник Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп  Ердоган, предава AFP.

„Процесът на продажба на американските зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът“ не засяга процеса на придобиване на руските зенитно-ракетни комплекси С-400. Не разглеждаме едното като алтернатива на другото“, каза Ибрахим Калън.

Плановете на Турция за закупуване на руските С-400, обаче, са критикувани от „съюзниците“ й в НАТО.

Въпреки това, руският президент Владимир Путин заяви, че сред приоритетите на сътрудничеството е доставката на руските ЗРК С-400 „Триумф“ на Турция. А на предстоящата среща на междуправителствената комисия ще бъдат обсъдени перспективите за снабдяването на Турция със съвременна руска военна продукция в бъдеще.

Тоест, Русия може да достави на Турция зенитно-ракетни комплекси С-400, които са много по-мощни от американските ЗРК „Пейтриът“, но само при едно условие. Турция да започне да се въоръжава с руско оръжие. И така трябва да бъде, щом Ердоган демонстрира „приятелство“ с Владимир Путин и Русия.

Но, както казват старите хора, приятелството с Турция е нещо много коварно и изменчиво. Именно затова Владимир Путин още не е осъществил доставка на С-400 на Ердоган. И сигурно няма да я осъществи, понеже турският президент иска да купи, заедно с С-400, и американските системи Пейтриът. А това никой няма да му разреши. Нито Москва, нито Вашингтон.

На всичко отгоре, притеснението на САЩ от факта, че Турция ще се сдобие със зенитно-ракетни комплекси С-400, може да прерасне в различни санкции, включително и спиране на доставките на изтребителите от следващо поколение F-35, както и системите за противоракетна отбрана Пейтриът.

Това е заявил Волкан Бозкър, председател на комисията по международни отношения в турския парламент в интервю за турския вестник Hurriyet.

Тоест, колкото повече Ердоган се върти на всички посоки и колкото повече метани прави на Изток и на Запад, толкова повече намаляват шансовете му да получи високо технологични противовъздушни комплекси от Русия или САЩ.

И накрая, сигурно от два стола ще падне на земята. Понеже Ердоган май още не е разбрал простата истина, че трябва да избере на чия страна е. Не може да е „приятел“ и на двете страни. И затова никой няма да му даде да се въоръжава за сметка и на двете страни.

Ето защо, Ердоган май вече е стигнал до кривата круша. И едва ли някой ще го пусне по-нататък. Накрая ще го оставят и Русия, и САЩ. Понеже неговите игрички започват да досаждат много и на двете страни.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “Ердоган прави МЕТАНИ и на Изток, и на Запад! Но ето докъде стигна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *