Ето важните условия за ЕВТИН ток от АЕЦ „Белене“! Вижте изпълнява ли ги Борисов!

България отблизо

С Китай преговаряме за АЕЦ „Белене“ и всяка страна проявява твърдост, характер и аргументи, за да се случи по най-добрия за нея начин. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов на среща с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян.

Попитан дали Китай е склонен да отстъпи от изискването си за държавни гаранции при строежа на АЕЦ „Белене“, или България да отстъпи от заявката си, че няма да предостави държавна гаранция, премиерът заяви: „Неотстъпчиви сме по тази тема, защото и до ден днешен теглим и от това, което преди са подписали други правителства. За „Мариците“ имам предвид. Предлагаме по-модерните, приети в Европа начини на работа – това е публично-частното партньорство, смесените компании, инвестиционните проекти.

Не е лошо да има китайски инвестиции в България, не е лошо да задълбочаваме сътрудничеството си с азиатския гигант. Но…има проекти като АЕЦ „Белене“, които са стратегически за България и които засягат нашата национална сигурност. Такива проекти трябва при всички случаи да са изцяло с държавно финансиране и да са собственост на българската държава. По простата причина, че никой не е заинтересуван повече от нас за сигурността на българските граждани и опазване на нашата природа чиста и непокътната.

Да не говорим, че цената на тока от тази централа трябва да е минимална и да се определя от българската държава. А не от чуждестранни „инвеститори“, които колкото и да са доброжелателни като Китай, все пак си гледат своя интерес. Което се вижда и от започналите преговори между България и Китай за проекта „Белене“.

Затова строежът на централата трябва да се финансира от българската държава или от нашите руски братя, защото при тях приятелството и дружбата са преди интереса. А и в случая Борисов не трябва да се прави на голям герой, защото именно той провали най-изгодните условия за строеж на АЕЦ „Белене“, които ни предложи Кремъл. Владимир Путин искаше да ни построи централата без пари, а ние да се издължаваме в продължение на десетки години с част от печалбата на централата. Но Борисов провали това свръхизгодно за нас предложение.

И сега Борисов отново, в известен смисъл, саботира Русия. Защото и проекта и реакторите, и оборудването, и площадката за строеж – всичко е направено от руските специалисти в гиганта „Росатом“. И ако Китай даде пари за строежа, това означава, че вместо Русия, Китай ще печели от този проект, който всъщност е руски. Така Борисов отново ще извърши поредното предателство спрямо РФ. И няма да е за чудене ако Москва се откаже да ни дава ядрено гориво и да прибира отработеното ядрено гориво в недрата на Сибир. А тогава съвсем ще увиснем. Защото никой друг няма да може да ни даде, понеже технологията е руска.

Има и още нещо. Понеже, според Борисов, държавата нямала пари,  ние можем да участваме в строежа на ядрената централа само с площадката, ядрените реактори и прилежащото им оборудване. Те са наши, защото сме ги платили. Но това в най-добрия случай са един – два милиарда евро. Останалите 7 или 8 милиарда евро трябва да ги даде Китай. Което означава, че на практика АЕЦ „Белене“ няма да е българска, а частна китайска собственост. И цялата печалба ще отива в Китай. И ако има по-голямо производство на ток, отколкото може да употреби България, остатъкът ще се продава, а парите пак ще отиват в Китай. Тоест, за нас ще бъдат само вредите, защото централата ще е на наша територия и ние трябва да осигуряваме нейната безопасност, ако не искаме да гръмнем, а Китай ще прибира парите.

Борисов знае всичко това. Но пак шикалкави, воден повече от страха пред САЩ и ЕС, отколкото от това, което е целесъобразно за българската икономика. Защото именно САЩ и ЕС искат в строежа да имало „инвеститор. Тоест, да не строи държавата, а някой друг. За да не би да се сдобием с евтин ток и икономиката ни да тръгне напред. Ето затова много пъти сме повтаряли, че трябва да се присъединим към Евразийския съюз. И да възстановим мощната българска икономика, която Западът унищожи.

Защото другото е вегетиране. И кошмарно очакване на приближаващата се гибел за отечеството ни.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *