Ето защо Борисов прави малка и бедна България донор на САЩ!

България отблизо

Танкер от САЩ е доставил американски втечнен газ за България на терминала в Гърция.

Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на брифинг в министерството на енергетиката.

Тази доставка била на конкурентни цени. А правителството работело неуморно за либерализация на пазара. 90 милиона кубични метра газ щяла да бъде първата доставка, а 59 милиона кубични метра –  втората доставка.

Американците били заявили инвеститорски интерес и искали да ни доставят 500 милиона кубични метра природен газ за пет години, стана ясно още от думите й.

Амбицията на страната ни била втечненият американски газ да се търгува на газовата борса.

Първият въпрос обаче, който веднага възниква е защо Борисов купува американския втечнен газ, който никой друг не иска да купи? Може би, заради това, че цената му ще е по-ниска от цената на руския природен газ? Неее, не е това! Понеже американският газ, първо се добива, после се втечнява в САЩ в специални заводи, после се пренася с танкери, след това отново се връща в газообразна форма и накрая по тръбопровод се изпраща до местоназначението му. В случая – България. Е, как тогава, американският „газ на свободата“, който бихме могли с основание да наречем „газ на робството“, ще бъде по-евтин от руския природен газ, който само се добива и веднага се пуска по тръбите до крайната цел?! Няма как да стане това!

Следователно газът от САЩ ще е по-скъп от руския. И то много по-скъп. Но скъпотията няма да бъде вменена като вина на САЩ. Защото газът ще се търгува на нашата борса. Значи американците са „добрички“. Те ни дават „евтин“ газ, а нашите търговци са „лоши“ и го оскъпяват, докато го купуват на борсата. Така Борисов прави бедна България донор на САЩ. Но без да накърнява имиджа на американския „газ на свободата“. Следващата лъжа е, че американците имали „инвеститорски“ интерес. Що за инвестиция е това, обаче, за която не инвеститорът, а ние трябва да плащаме?!

Но защо Борисов ни унищожава така?! Не е ли защото иска с измъчените народни пари да си купи индулгенция от САЩ, примерно за саморазправата с Цветанов?! Не че Цветанов не си заслужава съдбата и дори много повече, понеже трябва да носи и наказателна отговорност.

Но не трябва ли да носи наказателна отговорност и Борисов, който ползва парите на бедния народ, за да уреди един частен спор между него и Цветанов, кой да води бащината дружина? И после, ако Борисов така си купува индулгенции, кой още е на мушката, понеже трябва да плащаме и все още несъществуващите американски самолети. Изобщо, докато командва Борисов, все за нещо ще иска индулгенции от Вашингтон. А ние ще трябва все за нещо да плащаме на САЩ, защото са много бедни.

Докато потъваме в мизерията и накрая не изчезнем съвсем.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *