Ето каква е играта на Валери Симеонов! Ще ви изуми цената на един…портфейл

България отблизо

И днес няма да научим какво се случва с управленската коалиция, освен ако нещата не са уговорени предварително по телефона.

Това коментираха политолози и журналисти цяла сутрин. Борисов е привикал патриотите на среща  в 18 часа, тъй като преди това му се налага да литне до Черна гора, да покаже мускули и държавническо мислене. Или просто да се поразходи.

Според едни се очакват трудни и тежки преговори кой да замени подалите оставка министри, а според други, имената им се знаят още от петък.
По информация на вестник “Труд” Борисов бил решил кризата с НФСБ още вчера. Ако Валери Симеонов продължава да рита и да иска свое  министерство, а не да бъде вицепремиер без портфейл, ще му дадат овакантеното място на Московски. То обаче не било по предварително разпределение на баницата и затова може да излети друг техен представител  министърът на икономиката  Емил Караниколов. Само и само вицето му да миряса.

От своя страна НФСБ излезе с декларация, че няма да гласува оставките на тримата министри, които премиерът еднолично свали. Той не може да си прави каквото поиска, изджавка жално от Слънчев бряг Симеонов, където беше завел на тийм билдинг жалката си дружина. Вицето прекрасно знае, че с гласовете им , или без тях, оставките ще бъдат приети, защото за тях с радост ще гласуват и БСП и ДПС. Или от кумова срама.

„Единственото сътресение в искането на оставки бе  острата реакция на Валери Симеонов. За първи път в историята на ГЕРБ коалиционен партньор на  Борисов го обвинява гръмко пред медиите в еднолично и нескопосано управление. Нещо, което отдавна трябваше да се случи, но никой не посмяваше да отвори уста. Сега ситуацията е шизофренична. Вицепремиерът поставя под съмнение как ГЕРБ и премиерът ръководят България еднолично и как не изпълняват  управленската програма, а на премиера не му пука. Ако е мъж и истински политик,  Валери Симеонов трябва да подаде оставка. Иначе не мога да си представя как  Бойко Борисов  ще работи с вицепремиер, който изобщо не го подкрепя“, каза Валерия Велева.

Че то тук няма много място за чудене. Спомнете си Симеон Дянков. Караха се с Борисов като махленски клюкарки, но си работеха срещу народа, колкото могат и както могат.

„Вицепремиерът Симеонов е на цикли. Редува два периода – напомпване на рейтинг с гръмки акции и обвинения  и след това пълно затишие. Не вярвам, че ще си даде оставката. Той до последно ще участва във властта“ – каза журналистката Кристина Кръстева.

И без да сме политолози или социолози, мислим същото.

Бунтът на Симеонов остава буря в чаша с вода.  Той ще стои в правителството, защото знае, че му е за последно.

Повече той и кохортата му няма да помиришат парламент, камо ли министерски кресла. Затова ще си натиска трите букви до последно.

Марешки веднага се напъна да го замести, но с жалката бройка депутати няма да може. Мнозинството ще стане крехко и чупливо, пък и аптечният бос неведнъж е призовавал за оставката на Борисов, а после го е хвалил, така че също е на фази. И ненадежден. Да не кажем и безнадежден.

Целта на Валери е изпълнена. Той ще получи портфейл. Дали министерски, или някакъв под масата, не е важно. Въпросът е колко ще има в портфейла.

Ще получи и рейтинг на справедлив политик.

Който ще трае ден до пладне, тоест до сряда, когато официално ще си остане в правителството.

Рейтингът на Борисов обаче, ще падне!

Стремежът му да задържи това правителство на всяка цена и с всякакви компромиси, съвсем ще го срине.

Но социолозите няма да споменат това.

Впрочем защо в момента те мълчат?

Питаме, а отговора го знаем…

Автор Станислава Славова, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *