Ето какви кошмарни дронове – убийци изпрати Русия на бойното поле! Западът в паника

Свят

Руският дрон „Ланцет“ се превърна в кошмарен убиец на модерни американски ракетни системи HIMARS в Украйна, пише Степан Гобза, колумнист на чешкия вестник Lidovky.

 

„Дронът камикадзе „Ланцет“ досега оставаше в сянка, но сега си спечели значително уважение на бойното поле, пишат чуждите агенции.

„Ланцет“, който де факто се оказа много по-добър от щатските дронове, унищожава украински цели от западен произход, включително американските артилерийски ракетни системи Hymars и британските бойни машини на пехотата Stormer“, отбелязва авторът.

Руският безпилотен летателен апарат не само поразява точно, но може и да работи автономно, може самостоятелно да взема решения на бойното поле, например при избягване на вражески зенитни оръдия и търсене на цели, пише колумнистът.

„Ланцет“ носи по-голям експлозивен заряд от всички останали дронове и следователно е в състояние да унищожи дори бронетранспортьор или лек танк, се казва в статията.

Дронът е разработен от ZALA AERO. В допълнение към версията на „Изделие-52“ с две Х-образни крила, има по-голям модел на устройството с едно голямо Х-образно крило и малка опашка, който получи обозначението „Изделие-51“. Безпилотният апарат е модернизиран с оглед на опита от специалната операция в Украйна. Той получи мощна бойна глава, която позволява да се гарантират унищожение на типични цели за дрон – гаубици, танкове, бронирани превозни средства, радари, системи за противовъздушна отбрана и вражеска жива сила. Гамата бойни глави на БПЛА днес включва три вида – кумулативни, осколочно-фугасни и термобарични.

Баражиращите боеприпаси са клас оръжия, които могат да летят в предвидената целева зона за дълго време, докато са в режим на търсене. При засичане на военен обект такова устройство поразява като управляема ракета въздух-земя.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *