Ето как Русия принуди ЕС да се моли за доставки въпреки санкциите, с които се перчеше!

Свят

В петък от Кремъл заявиха, че ще увеличат доставките на газ за Европа, ако бъде върната турбината за газопровода „Северен поток 1“, който в момента се ремонтира в Канада, съобщава Ройтерс.

В четвъртък Киев се противопостави на Канада да върне турбината на руския енергиен гигант „Газпром“ с аргумента, че това ще наруши санкциите, наложени след руската военна инвазия в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отново отхвърли твърденията, че Русия използва нефта и газа за оказване на политически натиск. Той каза, че планираното за този месец спиране за поддръжка на „Северен поток 1“ е редовно, планирано събитие и че никой не си „измисля“ никакви ремонти.

В средата на юни „Газпром“ обяви, че ще намали доставките на газ за Европа до едва 40% от обичайните си нива, тъй като германската компания Siemens все още не е върнала оборудването на „Газпром“, обслужвано в Канада, като Москва добави, че подобни забавяния могат да доведат дори до пълно спиране на газа.

Освен това „Северен поток 1“ временно ще изключи и двете линии на своята газопроводна система за рутинни работи по поддръжката, считано от 11-ти до 21-ви юли, разкри компанията по-рано през месеца.

Междувременно Германия потвърди в петък, че правителството е получило положителен сигнал от Канада относно доставката на турбината, необходима за поддръжката на газопровода „Северен поток 1“, но не може да каже дали турбината вече е доставена, предаде Ройтерс.

Решение за връщане на турбината вече е взето, каза източник, запознат с проблема, посочи още снощи агенцията.

Турбината ще бъде изпратена първо в Германия, която след това ще я достави на „Газпром’, така че Канада да не наруши никакви санкции спрямо Москва, каза правителствен източник пред Ройтерс.

От Siemens Energy отказаха да коментира информацията.

 

Източник: БНР

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *