Ето как Русия разрушава укрепените пунктове на ВСУ

Свят

Руските авиобомби ФАБ ужасяват украинските въоръжени сили заради своята мощ и трудността да бъдат прихванати, пише Financial Times.

„Те са страховити и неуловими. Дори на разстояние един километър взривната вълна изтръгва врати от пантите им“, цитира изданието думите на украински военен.

В статията се отбелязва, че украинските въоръжени сили не разполагат със средства за противодействие на руските авиобомби.

«В основата на управляемите планиращи бомби, които се изстрелват от самолетите Су-34 и Су-35 непосредствено по целите, лежи оръжие, наброяващо няколко десетки години. Получавайки евтини крила, перки и система за спътникова навигация, тези бомби, които навремето са били със свободно падане, сега се пускат от руските бомбардировачи дълбоко зад линията на фронта — извън досегаемостта на украинските системи за ПВО. Тогава те започват да планират, тоест да се движат, да летят десетки километри към целта, която спътниковата навигация им указва», се казва в публикацията.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че ръководителят на ведомството генерал Сергей Шойгу е проверил изпълнението на държавната отбранителна поръчка в предприятията от военно-промишления комплекс в Нижегородска област. Там той беше информиран, наред с други неща, че от февруари 2024 г. е организирано масово производство на бомби ФАБ-3000.

Както заяви руският военен експерт Алексей Леонков, тритонната авиационна бомба има такава разрушителна сила, че може да се използва за щурм на особено укрепени райони, освен това новите технологии ще я превърнат практически във високоточно оръжие.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *