Ето как Русия спря печатницата за долари в САЩ! Ще се смаете!

Свят

Антируските санкции водят до простичкия факт, че все повече страни започват да се отказват от долара, защото всеки  се опасява, че когато на САЩ им хрумне, може да ги удари със санкции, които са най-вече финансови. Заради тези опасения страните започват да осъществяват сделките помежду си в своите национални валути. А това спира печатницата за пари в САЩ, които вече не могат да печатат неограничено количество от зелените хартийки, понеже светът вече все по-малко се нуждае от тях.

Именно заради това Вашингтон все повече губи способността си да проектира своята мощ на международната сцена, пише експертът на New York Post Джей Нюман.

 

„По тези причини отказът от долара нанесе мощен удар върху позицията на Америка на международната арена. Ерата на неограниченото печатане на долари вече е към края си. Е Щатите вече не могат да купуват чужди стоки евтино“, пише Нюман.

Както отбелязва експертът, повече от 100 страни не са подкрепили антируските мерки на Запада, поради което възникват икономически коалиции, които използват други валути за продажба на стоки.

Журналистът също така отбелязва, че липсата на алтернатива на долара, за която говореха западните анализатори, се е оказала илюзорна.

Търговските отношения между страните, използващи национални валути, водят до намаляване на търсенето на долара и в резултат на това намалява и неговата стойност.

Поради падането на долара, заключава журналистът, Съединените щати ще загубят тежестта си на международната арена. Това първо. И второто нещо, което е още по-страшно, Америка рискува да се окаже в „дългова дупка“. А от този дългов капан излизане няма.

За да избегне това, Вашингтон трябва да намали броя на стратегическите си противници и „да въведе ред в собствената си икономика веднъж завинаги“.

Което на практика означава, че трябва сериозно да се замисли дали трябва да продължава конфронтацията си с Русия, Китай и Индия, защото това са най-мощните страни, които първи започнаха да се отказват от долара. А и повлякоха след себе си още 100 други страни.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *