Без пощада: Страховит руски генерал поема командването на войските в Украйна!

Свят

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу назначи генералът от армията Сергей Суровикин за командир на Обединената групировка на силите в района на специалната военна операция (както в Русия наричат войната в Украйна – бел.ред.).

 

Това заяви официалният представител на ведомството генерал-лейтенант Игор Конашенков.

„С решение на министъра на отбраната на Руската федерация генералът от армията Сергей Суровикин е назначен за командващ Обединената групировка на войските в района на специалната военна операция“, каза той.

Суровикин е главнокомандващ на руските въздушно-космически сили. През 2017 г. е удостоен със званието „Герой на Русия“. В зоната за специални операции Суровикин досега командваше групата „Юг“.

Свтовните медии припомнят, че по време на пуча (опита за преврат) през август 1991 г. мотострелковият батальон под негово командване елиминира в Москва тримата превратаджии в Белия дом (сградата на правителството на руската федерация), Дмитрий Комар, Иля Кричевски и Владимир Усов, които участват в преврата заедно т.нар Държавен комитет за извънредното положение, създаден от заговорниците срещу президента Борис Елцин.

Освен в потушаването на пуча през 1991 г., Суровикин е участвал във Втората чеченска война и във т.нар. военна операция в Сирия, където получава страховитото си прозвище Армагедон.

Той е военен с огромен опит в различни операции, който никога не се е колебаел да взема трудни и дори кардинални решения при изпълнение на бойните задачи, като винаги се е представял на много високо ниво. А командваните от него войски винаги са изпълнявали достойно поставените от главното командване цели. През юни стана известно, че генерал Суровикин командва Южната групировка на руските войски в Украйна.

Сега вече генерал Суровикин оглавява всички руски сили там.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *