Ето кои партии гласуваха против влизането на руската ваксина „Спутник V“ в България!

България отблизо

Парламентът отхвърли предложението на БСП да бъде възложена задачата на Министерски съвет да започне преговори за използване на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“.

Решението беше взето с 83 гласа „за“, 69 „против“ и 56 „въздържал е“. Припомняме, че предложението влезе в пленарна зала, след като здравната комисия в парламента го одобри.

Вносители са депутатите от БСП. Те изтъкват, че в България вече се прилагат ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen, но затрудненията в доставката на необходимите количества за задоволяване на потребностите на населението, водят до нарушаване на утвърдения национален ваксинационен план.

В други европейски държави, като Унгария и Словакия, вече се възползват от правото самостоятелно да договорят покупката на ваксини извън общите споразумения, сключени от Европейския съюз (ЕС), изтъкват те.

Депутатът от ГЕРБ Даниел Митов влезе в остър спор с вносителите от БСП, като започна своето изказване така: „Когато Кремъл кихне, БСП се разболява. Ако гласувате за това предложение, вие ще сгрешите“, категоричен бе той. „Има достатъчно доставки на ваксини от различни производители, а вие искате още една“, заяви Даниел Митов.

 

„В ЕС има правила и ние сме длъжни да ги спазваме. Не може, просто защото на Кремъл някоя партия й е близка, да прекрачим правилата на съюза, от който сме част. И защо гласувахте само за Спутник В, а не гласувахте да купим и трите руски ваксини“, допълни Митов.

Няма да правя политически изказвания, а ще говоря от позицията на гражданин, който се занимава с правенето на ваксини. Последният човек съм, който може да бъде обвинен в русофилство, чувствам се европеец и съм твърдо за спазването на европейските закони, каза проф. Андрей Чорбанов, ИТН.

„Ситуацията в момента, обаче, действително е екстремна и не става дума за одобрението на аспирин и аналгин. Спазването на всички тези норми, които Европейската агенция по лекарствата/ЕМА/ ни изпраща, може да става само когато няма пандемии и извънредни обстоятелства. Нека не забравяме, че всяка една държава поема индивидуална отговорност и всеки ваксиниран подписва информирано съгласие. Независимо, че ЕМА одобри различни ваксини, в някои държави те бяха спрени, поради многото нежелани реакции. В това отношение руската ваксина е една от ваксините с най-малко нежелани реакции“, каза още проф. Чорбанов.

Проф. Чорбанов коментира още, че европейски държави се имунизират с тази ваксина и имунолозите в Унгария твърдят, че няма странични реакции. Половина Сърбия също е ваксинирана със „Спутник V“.

„Месеци наред имахме абсолютен недостиг на ваксини по всякакви ваксини, имаше и опашки, имаше и нежелание. Не би следвало и да се коментира, че ваксината следва да е добра или лоша, но това ще се определи от ЕМА. Става дума за световни данни и в това отношение ваксините по света има най-разнообразно разпределение“, обясни проф. Чорбанов.

„Защо никой не се обади на държавите, които приеха тази ваксина и ваксинират с нея, въпреки че не е приета от ЕМА? Руската ваксината е на принципа на ваксината за Ебола. Ваксината е преминала през достатъчно тестове и българските граждани трябва да имат тази възможност да се ваксинират с нея“, заяви проф. Андрей Чорбанов от ИТН.

„Ясно е, че Европейската агенция по лекарствата е приела 4 ваксини, заяви Хасан Адемов. Българската Агенция по лекарствата няма капацитета да каже дали такова лекарство може да се употребява в България.

За да може България да разреши този спор, Агенцията по лекарствата трябва да има капацитет, но тя няма такъв и не може да изследва качествата на ваксината. Всичко са празни приказки, трябва да се съобразим с ЕМА и Агенцията по лекарства“, добави Хасан Адемов от ДПС.

„Ако нашата Агенция по лекарствата не може да поеме отговорност, за каквото и да е, защо изобщо трябва да има такава агенция. В момента всичко се прави по документи“, репликира го веднага проф. Андрей Чорбанов.

Даниела Дариткова също излезе с остро изказване, като обвини БСП в лобизъм, и че опитите на Русия да разпространи ваксината си предизвиквали раздори в Европа. От социалистите не останаха длъжни и обвиниха ГЕРБ за състоянието, в което се намира страната ни – България е първенец по смъртност и на последно място по ваксинация.

„Като говорите за лобизъм, г-жо Дариткова, какво ще кажете за AstraZeneca и с кого беше свързана? Не беше ли с майката на ваша евродепутатка?“, допълни народният представител от БСП Борислав Гуцанов.

Татяна Дончева в ролята си на председател на събранието помоли участниците да се придържат към темата и да не се отклоняват от най-важния въпрос, който изключително силно вълнува всички български граждани.

„Този дебат напомня дебата за пенсиите. Всеки има желание, но не съвсем. Причината да водим този дебат е тежкият ви провал във ваксинационната политика. Няма нужда да се мерим и аз се чувствам европеец, но съсипването на отношенията с Русия без причина е безсмислено. Отношенията с Русия са съсипани, но те са такива и с Македония, Европа, Щатите. България е със съсипана репутация“, скочи на ГЕРБ и ДПС Явор Божанков от БСП.

Депутатите от групата на Демократична България също обвиниха БСП в лобизъм и че няма да подкрепят подобно решение. „Съгласно действащото българско законодателство в областта на лекарствените продукти, което е изцяло хармонизирано с европейското, за да се разпространява даден лекарствен продукт в България, той следва да бъде разрешен за употреба, като това може да се извърши по европейска или национална процедура“, поясни председателят на здравната комисия доктор Александър Симидчиев.

В емоционална реч Манол Пейков от „Демократична България“ обяви руската ваксина за съмнителна, въпреки препоръките на авторитетното списание „The Lancet“.

Това не попречи на Александър Симов да цитира същото списание в подкрепа на ваксината. Тъкмо помислих, че нещо хубаво става при вас и като стане дума за Русия, вие полудявате, обърна се към колегите си от „Демократична България“, Александър Симов.

Следователно, ако направим обобщение, трябва да кажем, че ГЕРБ, ДПС и „Демократична България“ са против въвеждането на руската ваксина в България и те забраниха на българските граждани да се възползват от тази изключителна възможност.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *