ГЕРБ плаши с нов капан: Готви се кражба на изборите!

България отблизо

„Изборите трябва да се провеждат от народа, пред очите на народа и с прякото му участие. В България, обаче, машината стана единственият фактор, който ще определи резултатите от изборите“, отсече в декларация от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

 

Така ГЕРБ заподозря, че се готви кражба на избори заради поправките в Изборния кодекс, с които се въвежда изцяло машинно гласуване.

„Единственото, което това 45-ото Народно събрание даде на хората, са промените в Изборния кодекс. Всички останали помпозно обявени инициативи за мажоритарна система, за намаляването на партийните субсидии, за индексирането на пенсиите, за помощ на деца с увреждания се оказаха предизборни пушилки, скандалите също са мътна вода само за да се прокарат промените в Изборния кодекс“, отсече тя.

Според нея с промените в Изборния кодекс обществото няма да има правото да провери резултата от машинния вот.

„С промените правото на наблюдение се делегира на машините. Бързината, с която промените бяха приети, силово, без дебат и обществено обсъждане, и обнародвани в извънреден брой на Държавен вестник, буди подозрения. Как можеш да твърди, че изборите, провеждани по традиционния начин, не са прозрачни и да прехвърлиш цялата отговорност на един софтуер“, обърна се тя към депутатите от останалите партии.

Според нея не може демокрацията в България да бъде поставена в зависимост от един компютърен алгоритъм.

„В никоя друга европейска държава машинно гласуване не е допуснато или директно е забранено. В презрението си към същия този народ авторите на този Изборен народ му отнеха правата и му поставиха машини, които да го контролират“, обобщи тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *