Румен Радев: България и Русия ще бъдат винаги заедно!

България отблизо

Държавният глава Румен Радев благодари на президента Владимир Путин за Освобождението на България от турско робство и го поздрави  по случай 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

Това се разбира от съобщението на прессекретариата на държавния глава.

,,Приемете моите искрени поздравления и най-добри пожелания по случай 140-ата годишнина на дипломатическите отношения между България и Русия, установени на 7 юли 1879 г. след Освобождението на България от османско иго и възстановяване на българската държавност“, се казва в писмото на държавния глава Румен Радев до неговия руски колега.

Президентът подчертава, че българският народ не забравя решаващата роля на Русия за освобождението на България, в резултат на Руско-турската война от 1877–1878 г. и почита паметта на загиналите в нея руски воини.

,,Бих желал да отбележа, че отношенията между нашите народи се базират на дълбоки исторически, културни и духовни връзки, имащи своите корени в много по-далечната история“, заявява президентът.

В писмото си Румен Радев отбелязва, че 140-годишната история на двустранните отношения се е развивала невинаги еднозначно. Но и в най-сложните периоди, дружбата между България и Русия никога не е била поставяна под съмнение от българския и руския народи. Нещо повече, нашите отношения винаги са носили емоционалния заряд и чувствителност, характерни за държавите с дългогодишни исторически традиции в своите контакти.

,,Това ни дава основание да констатираме, че имаме необходимата солидна основа, за да продължим да развиваме своите дружески отношения, както и взаимноизгоден диалог и сътрудничество“, подчертава българският президент. В писмото си държавният глава изразява увереност, че с общи усилия и добронамерен подход могат да бъдат реализирани набелязаните перспективи във всички големи енергийни и други проекти, както и сътрудничеството при намирането на решения на актуалните предизвикателства в регионален и международен план./frognews.bg/

Така президентът Радев показа своето и на целия български народ уважение и обич към Русия и руския народ, които донесоха свободата на България и възстановиха българската държавност след мъчителното петвековно османско робство.

istinata.net

Tagged

1 thought on “Румен Радев: България и Русия ще бъдат винаги заедно!

  1. БРАВО НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ.ОЩЕ ВЕДНЪЖ ДОКАЗА,ЧЕ Е ДОБЪР ДЪРЖАВНИК И СИ ЗАСЛУЖАВА ДА НАПРАВИМ БЪЛГАРИЯ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА….А КРАВАРСКИТЕ ПОДЛОГИ ОТ ГЕРБ И ОНЕЗИ БЕЗЛИЧНИ ПЛАЗМОДИИ ОТ САМОПРОВЪЗГЛАСИЛИТЕ СЕ ЗА ПАТРИОТИ КАРАКАЧАНСКИ СОБАКИ ДА СЕ ОРИЕНТИРАТ КЪМ БЕЛЕНЕ….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *