Ето кой е свалил четворната коалиция, според директора на ЦЛС!

България отблизо

Причина за свалянето на правителството на Кирил Петков не беше нито Северна Македония, нито финансов, икономически колапс. Може би истинското обяснение е в опита да се върнат преговорите с „Газпром“. Това се вижда и в момента. Навярно опитът ще е неуспешен, но той обедини всички, които искаха кабинетът „Петков“ да падне.

Това коментира пред Радио София политологът доц. Даниел Смилов, преподавател и програмен директор на Центъра за либерални стратегии/ЦЛС/.

 

По думите му, част от задачите на политиците е явяването на избори, някои от тях дори умишлено ги предизвикват. Ако има изморени от четвърти вот за година и половина – това са избирателите.

Отново участват доста партии и коалиции (29) и се очаква бъдещият парламент да бъде фрагментиран. Според последните проучвания сочат, че поне 6 партии са с реални шансове за влизане в Народното събрание.

„От едната страна са тези, които твърдят, че сегашната ситуация е катастрофална, управлението на предходното правителство е довело до много тежки проблеми. В тази категория бих поставил антисистемната партия „Възраждане“, на негативна кампания залагат от ГЕРБ.

Виждаме Борисов в сравнително непознато амплоа – намръщен, недоволстващ, критикуващ непрекъснато предходните управляващи. Очевидно това ще бъде тонът и духът на кампанията на ГЕРБ.“

По думите на Смилов, други партии са по-умерени в критиките си. „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ този път няма как да концентрират кампанията си само с критика на модела Борисов. В момента гражданите имат основание да се притесняват от инфлацията, например. От тези политически формации трябва да убедят избирателите, че биха могли да изведат страната от кризите.

Политологът допълни, че въпреки отварянето на ножицата между първите партии в последните социологически проучвания, дистанцията между ГЕРБ и втората ПП е преодолима. БСП е в тежка ситуация. Червените са застрашени да бъдат изпреварени от „Възраждане“.

При толкова реални политически проблеми, едва ли ваденето на темата за референдума от ИТН е най-добрият ход, а по-скоро опит да се спечелят няколко гласа повече за достигане на заветната черта от 4% за влизане в парламента.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *