Радев с тежки думи към ПП: Разкри кой е предизвикал шокиращите цени и какво ще спаси България

България отблизо
„Не мога да ви кажа. Това са оперативни въпроси към правителството“ – така държавният глава Румен Радев отговори на журналистически въпрос какво става с отговора, който чака страната ни от руската компания „Газпром“.

„Миксирането с азерски газ не може да смекчи тези шокиращо високи стойности. При тези насадени обстоятелства служебният кабинет трябва да положи огромни усилия. Трябва да работи по всички възможни варианти за гарантиране на надеждни доставки на поносими цени. „Газпром“ е една от възможностите, която все още не е изчерпана, но трябва да е ясно, че „Газпром“ не е единственото решение и не е на всяка цена. „Газпром“ е решение, само ако се постигнат добри условия като цена и разсрочване на доставките. Правителството трябва да продължи работата във всички възможни посоки и варианти. Очаквам от правителството да продължи активна работа и за снижаване на цените на горивата“, обясни той на Летище София след пристигането си от визита в Обединените арабски емирства.

 

Президентът отчете, че цената на газа е шокираща и подчерта, че трябва да е ясно, че този огромен скок в цената, се дължи на два танкера за втечнен газ, договорени през юли, чиято цена е почти два пъти по-висока от обявената от бизнеса и потребителите пределно поносима цена.

 

Държавният глава коментира и старта на предизборната кампания за изборите на 2 октомври: „Най-важният резултат от тези избори трябва да бъде България да има работещ парламент и устойчиво редовно правителство, които да продължат политиката в защита на българските граждани и бизнеса в условия на криза, да приемат законовата рамка по Плана за възстановяване и устойчивост и да предприемат решителните реформи с дългосрочен хоризонт, които всички очакваме“.

 

„Силно се надявам партиите да са си извлекли поуки и в тази кампания да не горят мостовете, по които ще трябва да преговарят за съставяне на правителство“, добави той.

 

Според него краткият живот на последните парламенти и на последното правителство са ясен показател докъде може да ни доведе чертаенето на непрекъснати червени линии, негативните кампании и отказът от диалог.

 

„Надявам се партиите да водят кампания с поглед към бъдещето, към интересите на обществото и основани на фактите, а не на злоупотреба с тях“, коментира Радев.

 

„Обществото ни очаква и това служебно правителство да проведе честни избори, които да защитят вота на гражданите и да не допусне той да бъде изкривяван от корпоративен и контролиран вот“, каза още президентът.

 

В коментар за цената на газа той заяви: „Служебният кабинет има ясни и безспорни приоритети – това са организирането на честни избори и овладяването на инфлацията“.

 

По думите му инфлацията и ръстът на цените са най-тежките проблеми пред българските граждани: „Те зависят от различни фактори, но най-важните са цените на горивата, газа и тока. докато механизма за компенсиране за високата цена на тока работи, макар и с редица проблеми, то снижаването на цените на газа и горивата, изисква решителни действия“.

 

Според Радев служебното правителство е длъжно да разработи бюджет и да го предаде на следващото редовно правителство и на парламента, които да нанасят корекции и да го приемат.

 

Визитата на българския държавен глава Румен Радев беше по покана на президента на ОАЕ и владетел на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. В рамките на посещението в присъствието на двамата държавни глава бяха подписани двустранни документи в различни сектори. Проведе се и бизнес форум с участието на наши компании, организиран от Търговската камара на Абу Даби.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *