Ето на какво е готов Орбан, за да не тръгне против интересите на Унгария!

Свят

Унгария няма да се съобразява със забраната на ЕС върху закупуването на руските газ и петрол и няма да подкрепи Украйна. Натискът от Брюксел ще постави пред Унгария въпроса за излизане от ЕС и тя се готви за това.

Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач каза пред CNN, че Унгария няма да наруши санкциите на ЕС, като плаща за руския газ в рубли. Обвиненията на Брюксел са безпочвени, тъй като Унгария има двустранно споразумение с Руската федерация, а в ЕС няма такова нещо като единна процедура за изкупуване на газ, каза Ковач.

Той добави, че икономиката и населението на Унгария са поне 85 процента зависими от руския газ. Той описа ситуацията по следния начин:
„Не сме я създали ние, ние я наследихме без алтернатива“, като отбеляза, че в момента няма друго решение за доставките на газ и петрол, така че исканията на ЕС и Украйна за налагане на санкции в тази област срещу Руската федерация са нереалистични.

Това съобщи в социалната мрежа и министърът на външните работи Петер Сиярто.

„Искам да уверя всички: енергийните доставки на Унгария са надеждни и така ще бъде и в бъдеще“, каза Сиярто, като увери, че „няма да нарушаваме санкциите“.

В сряда премиерът Виктор Орбан посочи, че Унгария е готова да плаща за руския газ в рубли, както Русия изисква.
„Нямаме проблем да плащаме в рубли. Ако руснаците поискат, ще платим в рубли“, каза Орбан.

През септември 2021 г. Русия и Унгария подписаха нов газов договор за доставка на 4,5 млрд. куб.м. газ годишно за 15 години. Съгласно договора Унгария ще купува газ на цена под пазарната.

Това беше отговорът на шефа на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която настоява Будапеща да откаже да плаща за газ в рубли.

„Направихме анализ на указа на Путин и юридически случаят е много ясен. Това, което Путин предлага да конвертира еврото в рубли и след това да се плати сметката за газ, е нарушение на санкциите. Ако направите това, плащайки в рубли, тогава ще нарушите санкциите, ще заобиколите санкциите, които наложихме на Русия“, каза председателят на Европейската комисия Фон дер Лайен в интервю за CNN.

„ЕС преговаря с Будапеща“, каза фон дер Лайен, като произнесе мантра за единството на ЕС в борбата срещу Руската федерация.

Орбан няма накъде да отстъпи

Но, както виждаме, няма „единство“, Унгария не се отказва и поведе борбата в ЕС срещу тиранията на американците.

Орбан е уверен в този „бунт“, защото сега разчита на мнението на хората – партията ФИДЕС спечели за четвърти път парламентарните избори преди седмица и отново получи абсолютно парламентарно мнозинство.

В същото време предизборната кампания на премиера се основаваше на обещание за гарантиране на сигурността на доставките на газ за домакинствата и растежа на просперитета. А ембаргото върху руския газ и отказът от договора с Росатом за АЕЦ „Пакш“ бяха наречени от Орбан „червени линии“.

Орбан разбира, че Русия му гарантира продължаването на политиката на икономически просперитет. Орбан също разбира, че ако се оттегли от линията си, ще загуби всичко, тъй като Западът вече говори за „свалянето на неговия диктаторски режим“ и се разработва поредната „цветна революция“.

Позицията на Унгария демонстрира не толкова „проруски курс“, колкото политика на здрав разум и ангажираност към националните интереси, но точно това вбесява Вашингтон.

Варшава прекъсва отношенията с Будапеща

Показател за правилността на избора на Унгария е внезапната ярост на Варшава.

Полският вицепремиер Ярослав Качински предложи на унгарския премиер „да отиде на офталмолог“. Това стана след като прессекретарят на унгарския премиер Берталан Хаваси заяви, че Унгария подкрепя идеята за независимо и безпристрастно разследване на събитията в Буча.

„Когато премиерът Виктор Орбан казва, че не разбира какво точно се е случило в Буча, където са открити доказателства за кланета на цивилни от руската армия, трябва да го посъветвам да отиде на офталмолог“, каза Качински.

Според Качински „по-нататъшното сътрудничество с Будапеща е невъзможно“, освен ако отношението на унгарския премиер към руската специална операция в Украйна не се промени.

Унгария е готова да напусне ЕС

Това заяви самият Виктор Орбан. И страната се подготвя. Унгария беше наблюдател на Истанбулската среща на върха на тюркските държави, където ставаше въпрос за ново регионално асоцииране с Турция, развиващо сътрудничество с Анкара във военната индустрия.

Друг залог е направен за Китай. Един от първите, които поздравиха Орбан за победата, беше китайският външен министър Ван И, който похвали упоритостта на Унгария да „запази своя независим избор на път за развитие“. През април 2021 г. Унгария блокира изявление на ЕС, осъждащо Китай за неговия закон за сигурност в Хонконг.

Унгария играе активна роля в китайската инициатива „Един пояс, един път“ и инициативата 16+1 (страни от Източна и Централна Европа плюс Китай), ръководена лично от президента Си Дзинпин. Унгария не е изоставила технологиите на Huawei, железопътната линия Белград-Будапеща се строи с китайски пари.

Унгарските власти съобщават, че Китай инвестира близо 6 милиарда долара в страната миналата година. В момента Китай е най-големият търговски партньор на Унгария извън ЕС, с годишен обем на търговията от приблизително 9 милиарда долара.

Нека отбележим и други независими стъпки, предприети от Будапеща. Например Орбан призова за диалог с Беларус след август 2020 г., докато останалата част от ЕС призова за дипломатически или икономически санкции срещу Минск.

Разбира се, те ще оказват натиск върху Унгария, ще я лишат от субсидии. Будапеща продължава да получава повече от 4 милиарда евро годишно от ЕС, като същевременно внася по-малко от 1 милиард евро в бюджета на ЕС, което я прави четвъртият по големина нетен получател на финансиране от ЕС. Унгария вече е лишена от следCOVIDната помощ от съответния фонд.

Но докъде ще стигнат тези санкции? Изгодно ли е на Запада да разбие ЕС и НАТО? В крайна сметка, гледайки Унгария, другите страни от Източна и Централна Европа ще дойдат на себе си. Самата Западна Европа също е замръзнала в очакване кой ще спечели президентските избори във Франция и какво ще стане, ако антиглобалистки настроената Марин Льо Пен се превърне в съюзник на Орбан.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *