Жестока празнична секира посече българите! Нов скок на цените – вижте с колко!

България отблизо

По стара, единствено българска традиция, хранителните стоки поскъпнаха сериозно за празниците.

Свинското месо поскъпна с лев за килограм, пилешкото също, дори замразените бутчета, внесени незнайно откъде, целите в мазнини и неоскубани пера станала от 3 на 4 лева. Яйцата уж щяха да поевтиняват, но си останаха по 40 стотинки бройката и поскъпването е 100 процента.

Всички видове сирена са с няколко лева по-скъпи за килограм, та даже и ментетата с палмовото масло. И като става дума за масло, кравето скочи двойно и повлече със себе си всички сладкарски изделия, в които продуктът се използва.

Коледната баница вече е два пъти по-скъпа на домашната трапеза, ако се направи както трябва – с много яйца и сирене и масло, вместо олио.

Търговските вериги масово вдигнаха цените на месото и колбасите без никакви обяснения, освен това се опитаха да промият традицията, като вкараха на промоция американски пуйки, клани миналата година, белгийски кремове и кексове, италиански специалитети, немски сладкиши, френски вина, датски сладки салами и всякакви изкушения, които по никакъв начин не се вързват с коледната ни трапеза. Появи се даже козунак, явно объркаха празниците.

Да си купиш торта за Коледа, също е удрящо по джоба удоволствие. Сладкарските вериги въпреки уж поевтиняването на захарта, сложиха цени-убийци. А някои предлагат еко-торти от 40 лева. Само можем да си представим какво съдържат тези, които не са еко и струват едва…. двайсетачка.  Палмово масло, Е-та, яйца на прах, боя, растителна сметана и цялата Менделеева таблица. Само сол не се слага, но тя е в цената!

От ГЕРБ ни обещаха топли и сити празници.

И обявиха, че народът вече е богат и всичко може да си позволи.

Според социологически проучвания обаче, всеки втори е теглил кредит, за да си покрие разноските по празниците. Цените само на храните са скочили с 13 процента /официално, а неофициално незнайно с колко/.

Всяко трето домакинство изпитва затруднения да празнува с качествени продукти и да купи подаръци на близките си.

Всяко второ икономисва от отопление, защото няма пари да си го позволи.

България е най-бедната страна в ЕС, категорични са от Евростат.

А идват декемврийските и януарските сметки за тока.

И зимата на нашето недоволство.

Тогава и заеми няма да ни спасят.

Правителството – също!

Автор Станислава Славова, istinata.net

 

Tagged

1 thought on “Жестока празнична секира посече българите! Нов скок на цените – вижте с колко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *