От последните минути: Още 10 щата подкрепиха бунта на Тексас, вдигнаха националната гвардия

Свят

Губернаторът на Тексас Грег Абът и подкрепилите го 25 републикански държавни глави не искат да изпълнят решението на Върховния съд на САЩ, който реши да премахне бодливата тел на границата с Мексико в Игъл Пас (Тексас ). Абът нарече имиграцията „нашествие“ и цитира конституцията, която позволява на държавите „да се защитават“.

Според губернатора на Тексас Грег Абът още 10 американски щата са изпратили сили на Националната гвардия на границата с Мексико в подкрепа на региона, който е в най-голям конфликт с федералните власти на САЩ.

 

В коментар пред журналиста Тъкър Карлсън Абът каза, че няма да отстъпи и е готов за конфронтация с Вашингтон.

 

Той отбеляза, че Тексас „ще продължи да разширява граничните бариери“, тъй като щатът сега е под имигрантска окупация, а американският президент Джо Байдън не спазва закона.

Губернаторът обвини ръководителя на Белия дом на САЩ, че стимулира притока на мигранти не само към Тексас, но и към Аризона, Калифорния и границата с Канада.

„Ще осигурим границата, защото нямаме президент, който да налага законите на Съединените щати“, цитира Country Politics думите на Абът.

 

Губернаторът отбеляза, че служители на реда и силите за сигурност от Националната гвардия от около 10 други щата сега са изпратени да помогнат на Тексас.

„Сега те се обединиха с нас и това е битка за бъдещето на Америка“, подчерта губернаторът.

Говорейки за намерението на властите в Тексас, Абът отбеляза, че местните сили за сигурност ще се подготвят възможно най-много, ще включат възможно най-много хора и ще направят всичко възможно да инсталират голям брой гранични бариери, за да забранят незаконното влизане.

„Ние работим усилено, независимо какво прави администрацията на Байдън“, каза губернаторът.

На свой ред ръководителят на Оклахома Кевин Смит каза пред Fox News, че изпраща Националната гвардия да помогне на Тексас, въпреки забраната на Вашингтон.

„Имаме право да защитаваме страната си от нашествие. Как иначе бихте могли да го наречете, ако 6 милиона души минават нелегално през вас? – каза Смит, припомняйки, че вече веднъж е изпратил Националната гвардия в Тексас.

 

На свой ред ръководителят на Южна Дакота Кристи Ноем заяви, че е готова да достави бодлива тел на Тексас, за да създаде бариери. За нея тази ситуация стана повод да се изяви, тъй като е кандидат за вицепрезидент на Доналд Тръмп. Между другото, самият Тръмп, подобно на Конгреса, също подкрепи Тексас.

На този фон стана известно, че те активно настояват Байдън да федерализира Националната гвардия на Тексас. Това означава да се постави звеното под федерален контрол и да се отдалечи от границата. Тексас обаче може да откаже да се съобрази.

Ако Абът успее да събере такива части от други щати, тогава те също ще трябва да бъдат федерализирани, което би означавало обявяване на война на цяла Републиканска Америка.

Законопроектът за сигурността на границата ще даде на президента на САЩ правомощието да я затвори, ако стане „претоварена“. Байдън смята тези мерки за „най-строгите“, предприети някога в Съединените щати, но и „справедливи“.

„Ако ми бъдат дадени тези правомощия, ще ги използвам в деня, в който законопроектът бъде подписан… Обезопасяването на границата в резултат на тези преговори е победа за Америка“, каза Байдън.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *