Задържани са четирима души от Nexo, разполагат с имоти на Бахамите и Карибите

България отблизо

След оповестената акция в офисите на фирмата за международна търговия с криптовалута Nexo са привлечени като обвиняеми четирима български граждани с повдигнато обвинение, за това, че от начало на 2018 г. до 2023 г. на територията на България, Англия, Северна Ирландия, Швейцария и Кайманови острови са участвали в организирана престъпна група. На всички обвиняеми е наложена забрана за напускане пределите на България.

Това стана ясно на пресконференция на главния прокурор Иван Гешев, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов във връзка с вчерашната оповестена акция за криптовалути.

Двама души са обявени за издирване. По данните от граничния контрол излиза, че са в България, но къде ще бъдат заловени, предстои да стане ясно.

Разследването е възложено на екип от следователи, прокурори от СГП и на специалисти от дирекцията „Финансова сигурност“ на ДАНС. По делото са претърсени 15 обекта, офиси и жилищни домове. Разпитани са над 20 свидетели, като и в момента се провеждат разпити, а някои от тях са анонимни. Свидетелските показания и доказателствата ще спомогнат за изясняване на цялостната картина такава, каквато е. Приобщени са магнитни носители – компютри, пари и криптоактиви и може би ще се установи стойността на някои от тях.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че са назначени данъчни ревизии. Има данни, че обвиняемите са разполагали с големи финансови възможности с имоти в Дубай, Бахамите, Карибските острови, а някои от тях притежават и яхти. При претърсване на един от домовете били намерени 35 картини на скъпи художници (Салвадор Дали, Пикасо и Анри Матис) и освен това ще бъде назначена съдебно-оценителна експертиза, ще бъде назначено и по делото международен-финансово технологичен отдел на Nexo, като ще се потърси подкрепа от международните партньори на България.

На пресконференцията не стана ясно дали действащи депутати са използвали международната търговия с криптовалута Nexo.

При разследването на трансакциите на Nexo са установени някои смущаващи неща: извършвани са трансакции към лице, уличено за терористична дейност на палестинска терористична групировка, установени са трансакции към най-различни криптоборси на адреси, получавани откупи за изнудване, инвестиционни измами и др. Разследват се голям брой трансакции, голям брой криптоадреси на различна лица и различни борси. Има и опити за манипулиране на базари на съответни криптовалути, обясни Цветослав Василев, ръководител на отдел „Киберпрестъпления“ от НСлС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *