Залезът на Запада започна! САЩ и ЕС показаха своята неспособност да са лидери на света!

Свят

Западът, в обикновените си изяви, много прилича на разбойник, който използвайки своята икономическа и военна мощ принуждава по-малките страни да паднат на колене и да му предадат суверенитета си, както и всичките си ресурси.

Съвсем не е така, обаче, когато се налага да води битка с равни по сила държави или други предизвикателства. Тогава и САЩ, и ЕС разкриват своята пълна неефективност и неспособност да се справят с форсмажорните обстоятелства.

Така стана с връхлетялата коронавирусна епидемия, например. Светкавичното разпространение на коронавируса в западноевропейските страни моментално разкри пълната неспособност на техните елити да се справят със ситуация, при която те трябва да се борят с противник, който не е готов да вдигне бялото знаме още при първите медийни и дипломатически залпове на западните чиновници.

И тогава стана безпощадно ясно, че страните, които винаги са се смятали за развити, в сравнение с „неразвитите“ Азия и Източна Европа, са просто жалки, дезориентирани и мятащи се от една крайност в друга политико-социални конгломерати.

Азиатските страни успяха да поставят под контрол разпространението на вируса. Във Франция досега са загинали около 17 000 души, докато в Корея загиналите са 229. Но има и нещо още по-страшно. В Европа заразата попадна дори в старческите домове. И настана невиждана вакханалия. Медицинските системи на страните от „Златния милиард“ се скапаха и отказаха лечение на своите майки и бащи. Възрастните хора просто бяха оставени в обятията на смъртта. И това се случваше в едно общество, което на всяка крачка парадираше със своя хуманизъм. Което се бореше за правата на котките, кучетата и хлебарките. Което се хвалеше, че праща хуманитарна помощ на пострадалите. И първите му думи при отразяването на всеки конфликт бяха за подобряване на „хуманитарната ситуация“.

Само че на лъжата краката са къси. И зловещото шествие на коронавируса разкри липсата на морални устои в разглезения, себичен и егоистичен Запад. Тези хора обичаха да преподават уроци на целия останал свят. Уроци по демокрация, хуманизъм, справедливост, правова държава и т.н. Сега обаче, дори тези, които искат да отидат на Запад, за да забогатеят, разбраха, че от тези общества не могат да очакват нито демокрация, нито човечност, нито справедливост.

Така един вирус бе напълно достатъчен, за да срути западната система, която се оказа колос на глинени крака. И като заяви руският журналист Анатолий Васерман, както и много политически експерти, Западът скоро ще трябва да се откаже от своята измеслена роля на водач на човечеството. И да я отстъпи на страни и народи с по-добра подготовка, по-голяма морална и физическа издръжливост, с повече усет за човещина и справедливост. С повече доброта и състрадание.

Тоест, Западът трябва да отстъпи мястото си на Русия и Китай. Защото те доказаха, че не само могат да се справят с извънредните обстоятелства, но могат да помагат и на другите да се справят с връхлитащите бедствия.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

1 thought on “Залезът на Запада започна! САЩ и ЕС показаха своята неспособност да са лидери на света!

  1. Dano, ama mai ne e taka!… ВЕЧЕ 100 000 ЗАРАЗЕНИ В РУСИЯ! ?????? Цената на газта и петрола паднаха, а поне 60% от доходите на РУСИЯ идват от тях…..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *