Западна медия: Русия напредва там, където Украйна ще бъде окончателно разбита

Свят

Русия започва офанзива, докато всички погледи са насочени към южния натиск на Украйна. Това пише изданието The Hill, което подозира, че Русия „печели крадешком“.

„Докато вниманието на целия свят е насочено към контранастъплението на Украйна на юг, Русия тихомълком започна нова офанзива в източната част на Луганска област, която според анализаторите има за цел да подкопае украинската операция. Въпреки че операцията е много по-малка по размери и мащаби от зимната офанзива на Москва, Русия отбелязва напредък и изглежда затваря обръча около град Купянск, откъдето Украйна нареди евакуация.

Според анализатори, това ще бъде окончателно поражение за Украйна, от което тя вече няма да може да се съвземе.

Една руска офанзива може да окаже натиск върху Украйна по време на собствената й голяма офанзива и да раздели вниманието й. Всеки успех може също така да създаде политически изгоден контраст с бавната контраофанзива на Украйна в югоизточната Запорожка област.

Марк Кансиан, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания, казва: „Това е нещо, което си струва да държите под око. Ако руснаците постигнат напредък тук, тогава това наистина е голяма работа. Ако руснаците успеят да си върнат целия регион Луганск, би било пагубно за контраофанзивния наратив на Украйна. Ако успеят да направят това в момент, когато украинската контраофанзива е блокирана в защитата им, това ще бъде много сериозен провал и, мисля, много обезсърчен от западните поддръжници“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *