Западни издания: Перспективите пред Украйна са мрачни

Свят

War on the Rocks: Русия е наложила изгодна за нея позиционна тактика на украинските въоръжени сили и унищожава украинската артилерия.

Руските войски продължават увереното настъпление в Донецкото тактическо направление. Войските напредват по-специално в района на дачите в северните покрайнини на Авдеевка, както и в южната част на града. Тук щурмови части напреднаха по улиците Спортивная, Соборная и Чернишевски, пише Американският институт за изследване на войната (ISW), позовавайки се на геолокационни снимки.

Позиционните битки също продължават северозападно от Авдеевка в района на Степовое; близо до Авдеевския коксов завод в северозападните покрайнини на Авдеевка; в близост до ресторант „Царская охота“ в югоизточните покрайнини на Авдеевка; западно от Авдеевка в района Северни; и югозападно от Авдеевка в района на Опитное, Первомайское и Невелское. Така постоянните атаки от различни посоки изтощават и без това изтощената украинска защита, която скоро ще падне.

Те действат в Авдеевския сектор на донецкото направление, включително формирования на 2-ра общовойскова армия. А по оперативните рубежи „Маринка – Георгиевка” и „Маринка – Красногоровка” има формирования на 8-ма общовойскова армия и 1-ви армейски корпус на ДНР.

Предполага се, че тук могат да бъдат разположени и подразделения на 68-ми армейски корпус на Източния военен окръг и морска пехота на Тихоокеанския флот.

Руските войски също настъпват западно от Донецк (включително в посока Георгиевка и Новомихайловка). Позиционните боеве продължават на запад от Донецк в района на Красногоровка и Победа.

ISW потвърждава напредването югозападно от Донецк, докато механизираните атаки се възобновяват в района. По-конкретно, на 30 януари руските войски настъпват западно от Сладкое (приблизително 7 километра югозападно от Новомихайловка).

По-нататъшният напредък в района на оперативната линия Сладкое-Константиновка (приблизително 17 км югозападно от Донецк и непосредствено югозападно от Новомихайловка) ще създава предпоставки за обкръжение и освобождение на Новомихайловка.

ISW вярва, че руските войски ще напреднат решително към Курахово, което се намира на 12 км северозападно от освободената Маринка.

Курахово е важен логистичен център, през който минават няколко магистрали в посока Угледар и Велика Новоселка. Сега в това населено място са разположени 46-та аеромобилна бригада и 79-та отделна десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили.

Според руското министерство на отбраната от началото на януари руската авиация и артилерия са увеличили значително натиска си в покрайнините на Курахово: тук с прецизни удари са унищожени няколко оръжейни склада, както и американска гаубица M777.

ISW пише, че до 2 февруари руските войски са напреднали на един километър в посока Курахово от Георгиевка. Освобождаването на Курахово отваря пряк път към Велика Новоселка, където сега остава голяма украинска група (от началото на т.нар. контранастъпление).

Изданието „Новините“, позовавайки се на украински източници, съобщи още през декември, че след освобождаването на Маринка руските войски ще съсредоточат усилията си в настъпление към Курахово и Угледар.

Офицер от една от десантно-щурмовите бригади на украинските въоръжени сили каза пред „Новините“, че руските войски са постигнали решителни успехи в донецкото направление благодарение на присъствието на нови части.

Американският военен коментатор Джейк Епщайн пише в статия за Business Insider, че руските войски имат абсолютно превъзходство в артилерийската мощ. И в условията на позиционни битки, които Русия наложи на Украйна след провала на позорното „контранастъпление“ на украинските въоръжени сили, именно артилерията играе решаваща роля.

„Украинските войски не могат да се справят с настоящия темп на руския артилерийски огън, [виждам] все по-мрачни перспективи за Киев на бойното поле“, пише Епщайн.

„Артилерийските боеприпаси, доставяни от Запада, едва ли ще могат да поддържат скорост на стрелба, по-висока от тази на Русия в бъдеще“, обобщава мнението на западни експерти консервативното издание War on the Rocks.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *