Изненада: Киев се жалва, че не може да противодейства на руските ракети

Свят

Специалист разказа колко крилати ракети има Русия като цяло в Черно море. Както каза говорителят на Военноморските сили на Украйна Дмитрий Плетенчук по време на брифинг, за Украйна е доста проблематично да открие в Черно море подводни ракетоносци, които нанасят удари по украинска територия.

 

Според него сега руснаците имат три ракетоносни подводници в Черно море, всяка от които носи до четири ракети. Една от тези лодки в момента е в ремонт, другите две са на периодично дежурство, пише УНИАН.

„Няма разлика между надводни и подводни кораби по отношение на използването на ракети, но по отношение на откриването на корабите и подводниците, има“, каза Плетенчук.

Според него сега в Черно море общият залп от вражески ракети може да бъде до 52 единици. Ракетите са оборудвани на две фрегати, три подводници и, според някои сведения, три катера.

Той подчерта, че е невъзможно да се противодейства на такова оръжие само от брегови части.

Вражеският флот се управлява от съответния кораб флагман или подводница флагман, която могат да действа на подходящата дълбочина в морето.

„Ето защо само разполагайки с мощен флот, ние имаме възможност да се бием срещу флота на противника, по-специално срещу подводниците. Защото корабите и самолетите трябва да се бият с тях“, обясни говорителят.

Специалистът подчертава, че основната цел на Военноморските сили на всяка държава е да гарантира безопасността на гражданското корабоплаване. Затова Украйна трябва да изгради определени мощности – корабния компонент, също и защото морето е било и ще остане основният експортно-импортен канал за страната, който осигурява значителна част от приходите за икономиката.

Само не остава ясно защо Киев досега не е изградил мощен флот. Нали и Киевските чиновници, и техните ментори от Запада се хвалеха, че Украйна има най-мощната европейска армия.

Специалисти поясниха защо украинците нямат боеспособен флот. Това стана поради две причини. Първо, защото руската армия унищожи всичко, което беше останало на Киев като наследство от Съветския съюз. И второ, понеже цялата икономика на Украйна бе разграбена от олигарси и на държавата не останаха никакви средства, за да изгражда дори катери, да не говорим за кораби или подводници.

Без да споменаваме, че и сега, по сведения на западни експерти, голяма част от парите и оръжията, които Западът доставя на Киев изтичат по канален ред. И никой не знае къде отиват те. Само от време на време току се появят пари или оръжие някъде по света.

А Киевците ще продължат да се жалват, че нямат с какво да се бият. Лошото е, че вече освен оръжия, им липсват и хора, които да запълват дупките на фронта.

И това ако не е краят, какво е тогава?

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *