Западни медии: Украинската войска се разбива с „Геран“!

Свят

В Украйна все по-често се говори, че срещу въоръжените сили на Украйна се използват невиждани досега оръжия, пишат западни медии.

 

Има снимки на фрагменти от боеприпаси с надпис „Герань-2“ (Герань – Здравец, рус.ез.), намерени на мястото на ракетните удари. Как действа „Герань-2“, какво е, от какво е направен – и какво общо има Иран с него?

През последните седмици има все повече информация за нови видове оръжия, използвани срещу Украйна. Нови находки са направени, по-специално, от анализа на развалините на украинските военни съоръжения.

В допълнение към фрагменти от турбореактивни двигатели, сега се намират витлови двигатели, а върху оцелелите фрагменти от корпуса на неизвестни оръжия има надпис на руски „Герань-2“.

На видеоклиповете, заснети от украинците по време на удара, можете да чуете работата на високоскоростен витлов двигател, което принуди украинците да дадат на новото оръжие прякора „мотопед“. Но „мотопедите“ се оказаха със значителна бойна глава.

В същото време в интернет има много информация за въздушния мост от Иран до Русия. В него участват предимно ирански транспортни самолети, но напоследък летят и руски.

Цялата тази информация, както и анализът на оцелелите отломки от „Здравеца“, поразил целта, принудиха заинтересованите да търсят ирански аналог на новото оръжие.

И такъв аналог – неразличим на външен вид – беше намерен. Аналогът беше иранският дрон камикадзе „Шахид-136“. Струва си да разгледате по-отблизо това устройство.

Руското министерство на отбраната не коментира какво представлява „Герань-2“. А Иран официално отрече всякакви доставки на оръжия за Русия. Следователно, ние ще считаме всичко по-долу за нищо повече от предположения и предположения.

Самодостатъчен джихад и управлявани оръжия

В исляма основното (макар и не единственото) значение на думата „Шахид“ е „мъченик, паднал във война за вярата“. Думата „Шахид“ дори се използва като име в много мюсюлмански култури. Отношението към тази дума в ислямските общества е строго положително, мъченикът винаги е герой.

Напоследък различни терористични групи от една страна и полуграмотни журналисти, предимно западни, успяха да свържат тази дума с действията на атентатори самоубийци, което всъщност не е вярно.

Думата „Шахид“ е много по-подходяща за пилот, който се е решил на таран в безнадеждна битка или пехотинец, който безстрашно се издига в безнадеждна атака на нож.

И доколкото е възможно, е подходяща за заместител на крилата ракета, която под огъня на ПВО трябва да пробие на всяка цена целта. Особено като се има предвид, че това изобщо не е крилата ракета.

Дълги години Иран беше страната под най-строгите санкции в света. Само Северна Корея може да се мери с него в това. Сега Русия измести тези страни от първото място по брой наложени санкции, но доскоро ситуацията беше различна.

Техеран, който се оказа под такъв силен натиск, в пълна изолация от високотехнологични компоненти, трябваше да търси нестандартни подходи за създаване на оръжия, за да защити своите интереси.

Иран дейностите за постигане на технологична независимост на страната се възприемат като джихад – свещена борба.

Като част от Корпуса на стражите на ислямската революция съществува дори така наречената „Организация на джихада за развитие и постигане на самодостатъчност“.

Тя се занимава с разработки от военно значение, чиято цел е да създава оръжия или на базата на собствената индустрия, или на компоненти, които се предлагат на световния пазар. Този подход се практикува от цялата страна. Ако нещо може да се направи просто и евтино, то трябва да се направи просто и евтино.

Иранците се ръководят от този подход, когато създават първите си дронове камикадзе. Иранската авиационна индустриална компания се ръководи от този подход, създавайки своя собствена „минималистична крилата ракета“, само без реактивно задвижване.

Самият подход, когато се създават управляеми крилати боеприпаси с витло, не е нов. Нашата крилата ракета с най-голям обсег, X-101, първоначално трябваше да има дизелов двигател и две противоположно въртящи се витла в опашната част.

Снимка на модел на такава „ракета“ с витла в опашката все още може да се намери в интернет. След това успяха да създадат икономичен турбореактивен двигател и да увеличат самата ракета, така че да може да лети където трябва с реактивно задвижване.

Но Иран нямаше промишления капацитет да произведе достатъчно реактивни двигатели. Необходими му бяха управляеми оръжия, способни да поразяват вражеските обекти в тила. И по-евтини, защото и Иран има проблеми с парите. Така се появи „Шахид-136“.

„Шахид-136“

„Шахид-136“ често се определя като неуправляем боеприпас, но има известна неяснота. Всички западни източници казват, че има модификация с видеосистема в носа, която позволява дистанционно да се насочват боеприпасите на последния етап от полета. Така „Шахид“ би бил полезен при търсене и унищожаване на ПВО и други важни мобилни цели.

Но снимките на носа на това устройство, които попаднаха в интернет, показват, че в носа няма камера. Ако е така, „Шахид“ може да се приеме като аналог на крилата ракета по функции, но с бензинов двигател.

Колко би струвало такова устройство? Нека да помислим. Иран няма собствено сателитно съзвездие и не може да разчита, че винаги ще може да разчита на сигнали от космоса.

Това означава, че вътре има инерционна навигационна система, съчетана със сателитен модул, най-вероятно евтин, търговски. Такава система за насочване може да струва около 400 хиляди рубли. Има и управляваща електроника, серво и т.н. Още няколко милиона.

Двигателят на „Шахид-136“ е китайски, МД500 е малка кутия, някога разработена на базата на автомобилен двигател за „Фолксваген-Бръмбар“. След това беше копиран от Китай и оттам стигна до Иран. Цената му на търговските площадки в Интернет е 21 хиляди долара. На дребно.

Разбира се, има много повече в самолета: предпазители, експлозиви, самият планер. Има камион с пускова установка, от който се изстрелват апаратите. Всичко това, разбира се, също струва пари. И още повече ще струва хипотетичен вариант с възможност за управление по време на полет – комуникационен канал, дистанционно управление и телевизионна камера.

Но е невъзможно да не признаем, че Иран успя да създаде наистина евтино оръжие. Недостатъкът е само слаба бойна глава в сравнение с крилатите ракети, според различни оценки, от 40 до 50 килограма, но това все пак е достатъчно.

Експлозия от 40 килограма дори обикновен тротил не е слаба. Да, и не е редно да се изисква много от самолет с двигател от 50 конски сили.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *