четвъртък, май 02, 2024
Начало > България отблизо > Политолози: Борисов може да спечели, само че има едно „но“, което всичко разваля!

Политолози: Борисов може да спечели, само че има едно „но“, което всичко разваля!

България отблизо

Ходът на ГЕРБ с искане за свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията е много силен ход.

Въпросът според нея е обаче е, дали е възможно и дали хората ще го приемат. Коларова смята, че максимално ще се блокира този ход на ГЕРБ, както и ще бъде делегитимиран.

Това коментира пред БНТ политологът Румяна Коларова.

Предложението на ГЕРБ е силен ход и срещу президента, по мнението на Коларова. Ако той има проект на Конституция , трябва да го покаже на всяка цена, твърди тя. Политоложката смята още, че трябва да се премахне фигурата на вицепрезидента. По думите й, демокрацията у нас е с лошо качество.

Първан Симеонов също смята, че това с промяна на Конституцията е хитър ход от политическа гледна точка. Борисов се опитва да сключи съюз с народа зад гърба на протеста, убеден е той. Премиерът се опитвал да спечели политическо време.

На есен Симеонов очаква ескалация на протеста. Най-големият въпрос е какво ще прави сега президентът, изтъкна той.

Интересно е дали ДПС ще подкрепи ГЕРБ. Но…ГЕРБ печели и в двата случая – ако се приеме идеята за нова Конституция и ако не се приеме. Защото ако се приеме идеята, Борисов бетонира властта си. А ако не се приеме, той ще има възможност да обвини протестиращите, че не искат диалог, а само конфронтация.

Само че има още едно „но“. И това е личната неувереност на Борисов, която разгаря протестите, убеден е Първан Симеонов. Ако тази неувереност продължи, Борисов ще загуби.

Този протест иска оставка и предсрочни избори, но самият протест не е това, което беше, допълни политологът. Протестът много заприлича на предизборна кампания, според него. Според Първан Симеонов, диалог с протеста трудно ще има, но…трябва да се възстанови легитимния дебат, в противен случай държавата ще потъне в още по-дълбока криза.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *