Западът изпадна в шок заради отношението на африканските страни към Москва

Свят

Отношението на Африка към руския президент Владимир Путин и участието на представители на континента в срещата на върха в Санкт Петербург бяха неприятна изненада за Запада, пише Global Times.

„Преди форума Съединените щати и Европейският съюз се опитаха да накарат африканските лидери да не пътуват за Русия. Но политическият и медиен натиск от страна на Запада не можа да развали събитието, защото африканските страни оценяват помощта на Москва за укрепване на суверенитета им в тези непредвидими времена“, пише изданието.

В статията се отбелязва, че нито една африканска държава не се е присъединила към антируските санкции на Запада, въпреки огромния натиск от страна на последния.

«Западът беше шокиран от тази безпрецедентна демонстрация на суверенитет», пишат журналистите.

Те заключават, че всеобхватното разширяване на руско-африканските отношения във всяка една от сферите е оформено във визията на президента Путин, който счита за необходимо да помогне на партньорите на страната си „да укрепят националния и културен суверенитет“.

Русия ще продължи да помага на африканските страни да укрепват своя суверенитет и да участва активно в решаването на системни проблеми, заяви руският президент Владимир Путин в приветствието си към присъстващите на Руско-африканския икономически и хуманитарен форум.

„И разбира се, ще продължим да съдействаме по всякакъв начин на нашите африкански партньори за укрепване на националния и културен суверенитет, за по-активно участие в решаването на регионални и глобални проблеми“, се казва в текста на поздравлението.

От 27 до 28 юли Санкт Петербург беше домакин на втората среща на върха, както и на хуманитарния и икономически форум «Русия-Африка». Агенция РИА Новости е медиен партньор на събитието.

Източник Нюз фронт

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *