Започнаха кавгите между „вечните приятели“ Украйна и Запада

Свят

Военното ръководство на НАТО е виновно за провалите на киевския режим и провала на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна, пише украинското издание УНИАН.

 

„Това е точно провал, след който нашият щаб започна да действа по свой начин, игнорирайки западните теоретични съветници, които малко разбират какво се случва тук. И се опитват да се оправдават. Да речем, че това не са доктрини, а съветниците на НАТО бяха безполезни срещу Руската федерация. Въоръжените сили на Украйна „не знаят как да влязат в бой с комбинирани оръжия“, се отбелязва в статията.

 

Изданието е сигурно, че причината за неуспехите е неправилна оценка на силите на украинската армия. В доктрините на НАТО акцентът е върху битката за доминиране на въздуха, като изобщо не се отчита, че руската страна разполага с много по-мощни самолети. Ето защо западните съюзници, включително САЩ, не бързат да доставят на Киев изтребители F-16.

Вашингтон е убеден, че руските войски могат лесно да ги свалят, като по този начин показват неефективността на западните доктрини и безполезността на огромните инвестиции във военните дела.

По-рано в САЩ решението на Володимир Зеленски да започне контранастъпление на въоръжените сили на Украйна беше наречено престъпление. Подобен ход се оказа катастрофална загуба за Незалежная, каза бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън.

Освен това, според него, Киев не е имал шансове за успех по този въпрос от самото начало.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *