Захарова разби Петков: Спасихме вашите моряци, а за „награда“ въвеждате санкции срещу нас?!

България отблизо

Украинските националисти държат чужди граждани за заложници. Не, те не са затворници. Това са заложници. Без да се интересуват от международното хуманитарно право, те използват като „човешки щит“ ​​не само цивилни на Украйна, но и чужденци. Сега тези чужди граждани сами ще могат да разкажат за „най-добрите практики“ на „Азов-ците“.

 

Това написа говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в „Телеграм“. Коментарът ѝ бе по повод българските моряци, блокирани в пристанището на Мариупол.

Русия разби многодневната блокада на два граждански (подчертавам думата граждански) кораба. Единият от тях е плавателният съд „Царевна“, който е под флага на България. Точно от него бяха евакуирани 14 граждани на страната и един украинец. Къде мислите, че е отведен мирният български екипаж на кораба „Царевна“? До Лвов или Киев? Не, бяха отведени в Донецк, откъдето после ще заминат за родината си, както обяви българският премиер Кирил Петков, пише още Захарова.

Сега членовете на семействата на българите, благодарение на действията на руските и донецките въоръжени сили, ще се завърнат благополучно у дома. И вероятно те ще имат въпроси към своето ръководство: защо наказва онези, които ги спасиха, а подкрепя украинците, които застрашават живота и здравето им, написа още тя.

Припомняме, в Черно море заради военните действия в продължение на месец бяха блокирани два кораба. Единият бе „Царевна“ с български екипаж. Известно е, че именно „Царевна“ се намираше в центъра на бойните действия – на пристанището в Мариупол.

На 13 април екипажът на „Царевна“ беше евакуиран от руските военни и армията на ДНР.

Единствено, което се знаеше е, че 14-те българи и един украинец, ще се отправят към Донецк, което по пътя на логиката значи, че в евакуацията участват сили на Донецката народна република, а не на украинската страна. Информация и снимки пък публикува в Telegram вторият помощник-капитан на кораба Веселин Славчев

По-късно, руският посланик Елеонора Митрофанова заяви, че именно руските военни и подразделения на ДНР са спасили българските моряци.

Tagged

1 thought on “Захарова разби Петков: Спасихме вашите моряци, а за „награда“ въвеждате санкции срещу нас?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *