Захарова тъжно: България застава от грешната страна на историята! Не рушете последните останки от диалога между две братски държави!

България отблизо
„Варварските действия на българската страна нямат оправдание и прошка“, се казва в коментара на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова за демонтажа на Паметника на съветската армия.
Коментарът е публикуван от посолството на Русия у нас, водено от Митрофанова. Захарова си позволява наглостта и да заплашва страната ни.

„Днес властите на София преминаха към практическа реализация на отдавна кроените срамни планове за демонтиране на Паметника на Съветската Армия. Величествената скулптурна композиция, издигната в знак на победата над нацизма, отдавна се е превърнала в заложник на местните политически игри и личните амбиции на отделни представители на управляващия елит. С лека ръка на фашистващите евроатлантици монументът буквално се изпраща на бунището на историята“, казва Захариева.

„Варварските действия на българската страна нямат оправдание и прошка. Те изглеждат особено цинични в условията на галопиращ растеж на неонацистките настроения в самата Европа, деградиращо положение със спазването на човешките права и чудовищна фалшификация на историята“, се казва в изявлението.

 

„България отдавна, без да го забелязва, върви по пътя на реабилитация на нацизма. Крайнодесни организации, които открито насърчават расова омраза и нетолерантност, излизат извън контрол. Въпреки забраните в София се провеждат шествия в чест на нацисткия колаборационист български генерал Х. Луков. На държавно ниво се насърчава агресивна русофобия, която по същество не се различава от расизма. Прави впечатление, че на този фон нашите настойчиви предложения за консултации относно по-нататъшната съдба на паметника, предвидени в член 14 от двустранния Договор за приятелство и сътрудничество, бяха без никаква свенливост пренебрегнаха от българската страна“, пише Захарова.

„Смятаме разрушаването на паметника на общото ни минало за поредна враждебна стъпка на официална София, утежняваща и без това патовата ситуация в двустранните отношения. България отново, както неведнъж се е случвало, избира грешната страна на историята. Самата тя ще трябва изцяло да плати последствията от това срамно решение“, обави посланичката.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *