В София е страшно! Протест затвори Орлов мост, искат оставка на правителството

България отблизо

Протест затвори пътен възел в София. Недоволни от демонтирането на елементи от Паметника на Съветската армия блокираха „Орлов мост“ в центъра на столицата.

Борислав Гуцанов и Иван Таков от БСП предвождаха недоволните към кръстовището между булевардите „Васил Левски“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“. Част от недоволстващите граждани скандираха „референдум“ и обявиха, че искат властта да се допита до хората.

 

 

Около монумента се събраха и граждани и симпатизанти на БСП.

По-рано другите основни противници на демонтирането – „Възраждане“, обявиха, че са подали сигнал до прокуратурата с искане да бъдат проверени всички действия на длъжности лица при премахването на Паметника на Съветската армия. Общинският съветник от партията Деян Николов заяви, че ще направят всичко възможно, за да спрат „това историческо престъпление“, дори и действията им да са по ръба на закона.

Депутатът от БСП и заместник-председател на парламентраната група на левицата Георги Свиленски е пострадал при конфликт пред Паметника на Съветската армия. Междувременно протест на социалистите блокира „Орлов мост“ в София.  Свиленски се опитал да премине загражданията около Паметника на съветската армия, за да стигне до монумента, в резултат на което се е стигнало до съприкосновение със служител на Областната управа, съобщи NOVA. По информация на „24 часа“ внезапно блъсване на оградата е довело до падането ѝ, откъдето Свиленски получил порязване.

От университетската многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна – ИСУЛ“ посочиха, че раната му е обработена и той бил освободен.

 

 

Свиленски, заедно с колегите му Иван Ченчев и Христо Проданов, се опитвали да стигнат до Паметника на съветската армия.

„Ние разговаряхме със заместник областния управител Чичков през оградата в опит да стигнем до паметника. Паната се разместват и може да се мине между тях. Свиленски беше отпред, а аз бях зад него. В този момент служител на областната управа изненадващо се хвърли върху оградата с такава агресия, че я събори върху Жоро“, разказва Ченчев.

 

 

„Интересното е, че заместник областният управител стоеше зад оградата към паметника без предпазна каска или жилетка, а уж е при строителен обект, който е опасен“, добавя той. Двамата със Свиленски вече са подали жалба в полицията.

Мая Манолова от „ЛЕВИЦАТА!“ също се включи в протеста. Тази сутрин областният управител на София-град Вяра Тодева обяви, че ще бъдат демонтирани най-високите фигури на паметника, които по думите ѝ били опасни, както показало обследване.

Мая Манолова пресрещна Тодева, избягвайки полицията, преди областният управител да слезе от автомобила си и да говори пред медиите. Лидерът на „Изправи се, България!“ я попита: „Защо го правите зад гърба на гражданите?“.

Напрежението започна още сутринта, след като гражданин опита да пробие полицейския кордон и се стигна до кратко стълкновение с полицията.

Около паметника има засилено полицейско присъствие. Сложени са заграждения, зад които не може да се преминава. Столичани отново са на два лагера – „против“ и „за“ демонтажа му.

Междувременно недоволни от демонтирането на елементи от Паметника на Съветската армия блокираха „Орлов мост“ в центъра на столицата.

Социалистите Борислав Гуцанов и Иван Таков предвождаха недоволните към кръстовището между булевардите „Васил Левски“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“. Част от недоволстващите граждани скандираха „референдум“ и обявиха, че искат властта да се допита до хората, предаде NOVA.

Източници: „24 часа“, dnes.dir.bg

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *