Защо Борисов отново направи голям международен гаф! И защо дори приятелите му се жалват от него!

Свят

Министър-председателят на Македония Зоран Заев заяви, че ще има реакция спрямо непремерени изказвания на българския министър-председател Бойко Борисов.

Става дума за неколкократно използваното от Борисов определение „северномакедонски“. Защото в Конституцията на страната се променя само името на държавата – „Северна Македония“. Но не и името на народа – македонски.

Това пише македонското електронно издание “Фактор“, цитирано от Фокус.

„Разбира се, ще реагираме на това. Ще изпратим нота, за да поправим грешките. Понякога дори у дома правим такива грешки. Ние сме македонци, които живеят в Северна Македония“ , каза Заев пред репортери, цитиран от blitz.bg.

Преди няколко дни Борисов заяви, че заедно със „северномакедонския премиер“ ще се поклонят пред паметника на Гоце Делчев. А вчера пред българските медии, след срещата с македонския президент Стево Пендаровски в Сараево, той каза, че „северномакедонският президент е първият северномакедонски политик, който е казал нещата по най-правилния начин – че Гоце Делчев е българин.“

Няма да отваряме дума сега за факта, че македонците са си българи и е добре да се държат за България, ако не искат албанците в скоро време да ги претопят и да променят напълно името на тяхната страна. Тук ще акцентуваме на това, че още не излязъл от един международен гаф, когато обиди нашите съседи сърбите, на много болна за тях тема. Темата за исконната историческа област Косово, която им бе отнета от американците, не просто с дипломатически натиск, а и със свирепи бомбардировки над мирното сръбско население.

След като е бил свидетел на това, Борисов не трябваше изобщо да засяга темата за Косово. Но той, без да помисли, започна да каканиже за това как ние сме признали Косово. Да не споменаваме, че самото признаване на Косово като държава, противоречи не само на сръбските, но и на нашите национални интереси. Защото Турция отдавна е хвърлила око и на наши традиционно български области. И може всеки момент да се опита да ги присъедини към „майка Турция“.

Само че на Борисов хич не му идват на ум тези жизнено важни неща, за нас и за сърбите. А като човек, обхванат от логорея, той не спира да говори, опивайки се от звука на своя глас.

За какъв „северномакедонски“ премиер и президент говори шефа на ГЕРБ, когато те са си македонци. Само страната им бе преименувана, и то под натиска на САЩ и ЕС. Защо се стигна до този втори гаф и то само часове след първия? Ами много просто. Понеже Борисов отдавна не мисли самостоятелно. Той явно не знае, че е премиер на суверенна държава и непрекъснато говори за своите „началници“ Нека „началниците“ в САЩ и ЕС да се разберат, казва той, а ние в България веднага ще изпълним тяхното нареждане. Е, как да уважаваш такъв премиер, който сам си признава, че не е премиер, а колониален управител?

И точно защото „вождът“ не мисли самостоятелно, и най-много от всичко желае неговите „началници“ да видят колко много се старае той да изпълнява дословно и безпрекословно техните заповеди…Точно затова непрекъснато прави тези гафове. Защото те издават унизителното и натрапчиво желание да се докара пред шефовете. Да докаже колко е „лоялен“, колко е изпълнителен и колко ги обича. И гафовете ще продължават. И ще стават по-големи. Понеже няма сила, която да спре Байганьовското нагаждачество, изразено от великия българин Алеко Константинов с думите: „Ти ще му целунеш ръка, аз ще му целуна скута. Ти ще го целунеш на друго място, аз ще го целуна на още по-друго място. Абе ти с мене ли ще се мериш бе, кьорпе?!“

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

2 thoughts on “Защо Борисов отново направи голям международен гаф! И защо дори приятелите му се жалват от него!

  1. Г-НЕ,НЕЗНАМ КАК ДА ВИ НАРЕКА СЕВЕРОМАКЕДОНСКИ ИЛИ МАКЕДОНСКИ НО КОМЕНТАРА ВИ Е ИЗПЪЛНЕН СЪС ЗЛОБА И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ, ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ЛИЧНО ОТНОШЕНИЕ НА ВАС И НА САЙТА В КОЙТО КОМЕНТИРАТЕ.ИМАМ ПРЕТЕНЦИИ,ЧЕ ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС СЪМ БЕЗПРИСТРАСТЕН И ОБЕКТИВЕН ЧОВЕК.И В ДВАТА СЛУЧАЯ ПРЕМИЕРА НЕ Е НАРУШИЛ ДОБРИЯ ТОН НА ДИПЛОМАЦИЯТА.В ПЪРВИЯ СЛУЧАИ СРЪБСКИЯ МИНИСТЪР ЧЕТЕ КАТО ДЯВОЛА ЕВАНГЕЛИЕТОА ВЪ В ВТОРИЯ БЕДНИТЕ НИ СЪСЕДИ ВЕЧЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВИ СА ГПАЖДАНИТЕ НА ДЪРЖАВАТА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ Е РЕДНО ДА СЕ ПРИПОЗНАВАТ КАТО СЕВЕРНО МАКЕДОНЦИ,В СЛУЧАЙ,ЧЕ ОСНОВНИЯ ЕТНОС СА ЗАБРАВИЛИ ИСТИНСКИЯ СИ ПРОИЗХОД.В ОБЩИ ЛИНИИ ТОВА Е,ДРУГОТО Е ОТ ЛУКАВИЯ.ВСИЧКО ДОБРО.

  2. Мария , прочетох написаното от Вас и неволно си спомних за една българска поговорка : “ Като не знаеш да целуваш ръката на попа , ще целуваш на попадийката г… !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *