Земеделците пак плащат с тракторите. Искат оставката на земеделския министър

България отблизо

Недоволството в земеделието расте. Очаква се част от производителите да излязат на протест. Те не бяха поканени на среща с премиера вчера.

Основните им искания са да бъдат компенсирани заради вноса на по-евтини стоки от трети за Европейския съюз страни. Настояват и за оставка на земеделския министър.

 

Големият национален протест, планиран за утре, може да бъде отложен.

Това ще стане ясно до обяд, след като председателите на асоциациите, които участваха в срещата при премиера, запознаят с постигнатото своите членове.

 

На среща със земеделски производители правителството предложи схеми за подпомагането им.

 

Премиерът предложи помощ само на губещите зърнопроизводители
Парите ще бъдат осигурени от бюджета на Фонд „Земеделие“ и от бюджета на ресорното министерство.

 

Предвижда се 150 милиона лева да бъдат отделени за животновъдите, млекопреработвателите и производителите на плодове и зеленчуци.

Зърнопроизводителите ще получат помощ само ако докажат пред данъчните, че са работили на загуба през миналата година.

 

Премиерът Николай Денков обяви, че на зърнопроизводителите, които са на загуба, ще бъдат предложени помощи. Те ще трябва да докажат загубите си чрез подаване на годишните декларации в Националната агенция за приходите до 29 февруари.

 

За другата група земеделци – производители на мляко, месо, плодове, зеленчуци, мед, маслодайна роза, лозя, са осигурени 150 милиона лева чрез преструктуриране на разходи от фонд „Земеделие“ и държавния бюджет.

 

От сектор „Земеделие“ настояваха освен за законодателни промени в подкрепа на националното производство, още за спиране на вноса на продукция от трети страни, в т.ч. и Украйна.

 

„Секторът е в много тежко състояние, в колапс, пред загиване е сектор пчеларство. Ние не можем да оцелеем вече. Ние сме в стачна готовност, с намерение за ефективни стачни действия в цялата страна, с блокиране на пътната мрежа“, заяви пчеларят Димитър Ганчев.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *