вторник, април 16, 2024
Начало > България отблизо > Разкритие: Ето защо президентът Радев раздруса правителството заради АЕЦ „Белене“!

Разкритие: Ето защо президентът Радев раздруса правителството заради АЕЦ „Белене“!

България отблизо

Нежеланието на премиера Кирил Петков България да дострои втората ядрена централа в Белене принуди и президента Радев да отправи остра критика към правителството. Повод за напрежението  стана изказване на министър-председателя, че няма да довършваме АЕЦ „Белене“.

 

Кирил Петков отговори с категорично „не“ по време на телевизионно интервю, като нарече проекта „локва“, в която наливаме и пак си остава „локва“.

Преди години бившият министър-председател Бойко Борисов пък беше намерил подобно наименование за площадката, на която чака оборудване за над 3 милиарда – лидерът на ГЕРБ я беше кръстил „гьол“.

По този повод президентът Радев изрече тежки, но справедливи думи по адрес на провежданата от правителството политика.

Той каза буквално, че енергийните предприятия са гръбнакът на икономиката. Затова правителството не трябва да допуска геополитиката да убива българската икономика.

Президентът заяви, че всекидневно фалират предприятия и фирми заради непосилно високата цена на тока, а обикновените граждани мизерстват.

„Знаете каква борба се водеше в Съвета на ЕС и в ЕК, за да бъде призната ядрената енергия за чиста. Това има голямо значение за България“, добави държавният глава.

„В АЕЦ „Белене“ са вложени милиарди от българските данъкоплатци и тя трябва веднага да бъде достроена и да започне да произвежда евтин ток за домакинствата и бизнеса. „, заяви държавният глава. Той е убеден, че страната ни има бъдеще като ядрена държава.

Експертите също подкрепиха позицията на Румен Радев. Те заявиха в прав текст, че няма друг начин да се пребори кризата с тока и посочиха, че електричеството от новата АЕЦ „Белене“ ще е екологично чисто и изключително евтино.

На всичко отгоре ядрената енергетика няма алтернатива, защото въглищните централи са обречени от новите искания на Брюксел.

Те добавиха още, че е налице всичко необходимо за бързо довършване строежа на АЕЦ „Белене“. Имаме готови и платени реактори, имаме готова и платена площадка за строежа. Остава само да се сглобят реакторите и да заработят.

Поради тази причина, всяко ново строителство на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ или строеж на нови ядрени блокове ще излезе много по-скъпо на държавата, отколкото да пусне в експлоатация вече готовите мощности на АЕЦ „Белене“.

Те припомниха, че дори Борисов заяви през 2009 година, че ядрените реактори за АЕЦ „Белене“ не могат да се преместят на площадката в Козлодуй, понеже тя не е пригодена за това. И ще бъдат необходими много милиарди и години наред, за да се извърши това.

А завършването на АЕЦ „Белене“ може да се осъществи в кратки срокове. И точно това ни трябва сега, когато кризата с тока ни удари толкова силно, завършват експертите.

Следователно, президентът, БСП, експертите и народът искат АЕЦ „Белене“ да заработи веднага. Против е само премиерът Петков.

Затова е ясно кой ще победи. Въпреки натискът на Запада това да не се случи.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *