Социолози нанесоха удар на ГЕРБ за изборите. Борисов в паника!

България отблизо
Доминира желанието за политическа промяна – ГЕРБ да слезе от власт и да има ново управление без участието на ГЕРБ. Битката за първото място на парламентарните избори на 11 юли обаче ще е между три партии. Към момента ГЕРБ, „Има такъв народ“ и БСП са с почти изравнени позиции. Това показват данните от проучване на агенция „Медиана“, проведено между 26 юни – 2 юли.

Въпреки желанието за промяна, избирателите на ГЕРБ, макар и намалели, са изключително мотивирани да гласуват. При избори днес подкрепа за партията заявяват 22,5% от заявилите, че ще гласуват.

 

За сметка на това мнозина от симпатизантите на останалите партии признават, че все още се колебаят дали и за кого да гласуват. На други пък им е безразлично кой ще управлява, стига това да не е ГЕРБ.

 

Силна мотивация при симпатизантите на ГЕРБ и относително слаба при избирателите на техните опоненти очертават от „Медиана“. При това положение според агенцията изборите и битката за първото място далеч не са предрешени.

 

Проучването показва, че към момента ГЕРБ (22,5%), „Има такъв народ“ (21,7%) и БСП (20,6%) са с почти изравнени позиции и битката за първото място ще е не между две, а между три партии. „Демократична България“ и ДПС пък се съревновават за четвъртото място, съответно с подкрепа от 10% и 11,1%.

 

Според „Медиана“ следващия парламент ще има седем партии, като засега „Изправи се! Мутри вън!“ (5,1%) и Българските патриоти (4,8%) са над 4%-та бариера. От останалите партии най-значимо е присъствието на „Възраждане“ (2,2%), които биха могли да поднесат изненада.

 

Данните показват, че ще бъде невъзможно сформирането на управляваща коалиция, около която и да е от трите водещи политически формации – независимо от това коя ще бъде първа, втора или трета. Вероятният изход от тази ситуация е правителство на малцинството, разчитащо на ситуативна подкрепа от „неприемливите партии на статуквото“ или нови избори.

 

Според „Медиана“ изборната активност ще бъде близка или дори по-ниска от тази на предходните избори – около 3,1 – 3,3 млн. избиратели.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *