Земеделци и граждани излизат на протест в понеделник срещу украинското зърно

България отблизо

„Остро осъждаме използваната квалификация от премиера акад. Николай Денков, че земеделските производители са терористи затова, че отстояват правата си. Протестите са демократично средство за изразяване на позиция и защита на интересите във всяка страна – член на ЕС“.

Това пишат в позицията си до Народното събрание, Президента и Министерския съвет земеделските организации в България.

„Правителството и земеделският министър Кирил Вътев вече 100 дни отказват да си говорят с браншовите организации за проблемите и оказването на помощ. Изцяло имаше липса на комуникация. Решиха да седнат на масата за преговори, когато дойде време за протести“, коментира Георги Стоянов, председател на фермерския съюз.

Инициативен комитет, съставен от 24 организации, формулира следните искания към Народното събрание, Министерския съвет и президента на Република България:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

Това бе най-важното искане на земеделците и гражданите в подготвяния протест.

Бившият министър на земеделието и настоящ председател на ресорната парламентарна комисия Десислава Танева заяви, че намира протеста на зърнопроизводителите за справедлив. По думите ѝ промяната в позицията без дебат със сектора не е имало до какво друго да доведе, освен до протести.

Отношение по темата взе също лидерът на БСП Корнелия Нинова. По време на пресконференция след заседание на Националния съвет на партията тя заяви, че, според нея, българското правителство е предало българския национален интерес. „Как Полша и Румъния, които са едни от най-големите поддръжници на Украйна, този път се опълчиха и защитиха своите икономика и земеделие? Словакия, Унгария, Румъния и Полша остават на твърдата позиция, че няма да допуснат внос на украинско зърно и ще наложат национални забрани. Само българското правителство предаде нашия национален интерес“, посочи тя.

Илия Проданов също подава оставка като съветник на земеделския министър. Той е и председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Решението да приема поста беше колективно. Решението да го освободя – също. Имаме страшно много проблеми в сектор „Селско стопанство”, които определено трябва да се решат”, обясни в ефира на „Събуди се“ Илия Проданов.

Той определи изказването на премиера Николай Денков, който нарече зърнопроизводителите терористи, като недопустимо.

Надявам се, че премиерът е сгрешил и е искал да каже трактористи, а не терористи”, каза още Проданов.

По думите му единствената цел на предстоящите протести е да се решат проблемите, които тлеят толкова години. Както и да се спре вноса на украинско зърно, което не само ще унищожи българския аграрен сектор, но и може да нанесе вреди за здравето и живота на българските граждани. Нашето зърно е чисто, високо качествено и питателно. Нямаме нужда от друго зърно.

Според него, ако премиерът продължава да се отнася по този начин към сектора, ще му бъде поискана оставката.

За понеделник зърнопроизводители обявиха протести на няколко места в страна, готвейки блокади на пътища, недоволни от решението на парламента да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна.

Източник Дарик.нюз

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *