Иван Нейков: Искахме да върнем българите от чужбина, а сега не знаем какво да ги правим

България отблизо

„Шок – така мога да опиша ситуацията в страната. Над 300 000 са вече безработните в страната“. Това посочи в ефира на Нова ТВ бившият социален министър Иван Нейков.

Сега акцентът е – ние взимаме мерки, ние реагираме на ситуацията. Но когато човек отиде в административна служба, където не получава адекватен отговор. Това създава допълнително напрежение сред хората, обясни той.

Нейков посочи, че спазвайки кодекса на труда предстои да направят масови уволнение, това споделят много работодатели. Това дава основание да се прави извода, че предстои втора вълна на безработицата.

Спасени са над 100 000 след като работодателите са се възползвали от мярката 60/40. Ако бизнес ситуацията продължи по този начин, работодателите няма да имат друга алтернатива, освен да уволни част от служителите си, ако не могат да възстановят бизнеса си. Поне около 30 000 човека с в тази ситуация, смята експертът.

В момента ситуацията е неадекватна на законодателството. Един човек, който не може да получи обезщетение, той ще търси вратичките – отпуск по болест, ще търси социално подпомагане и пр. На всичкото отгоре – дайте да видим как да върнем българите, те се върнаха – но сега пък не знаем какво правим с тях? Очевидно е, че пазарът на труда няма инструменти, които да регулират ситуацията – в случая имаме излишък на работна сила, а те са създадени в условия на дефицит на работна сила, аргументира се Иван Нейков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *