Идва ли краят на Ердоган?! Турция тръгна срещу Русия, САЩ и Франция!

Свят

Говорителят на арменското министерство на отбраната Арцрун Ованисян обяви, че азербайджанската армия е прехвърлила нови сили в Нагорни Карабах. Нейното настъпление продължава след ожесточени боеве снощи.

Президентът на непризнатата Нагорно-Карабахска република Араик Арутюнян обяви, че отива на предната линия на сраженията, заедно със специалните части.

„По цялата линия на съприкосновение се провеждат тежки боеве с различна интензивност. На артилерийски обстрел са подложени градове, включително столицата Степанакерт, нацията и родината са застрашени… Следователно, заедно с подразделенията на спецсилите отивам на предната линия, да поема своята част от боя, защото на предната линия ще бъда по-полезен отколкото в тила”, заяви Арутюнян.

Той добави, че в продължаващите вече седмица сражения азербайджанската армия е загубила над 3 хил. войници. Тази информация не е потвърдена от независим източник.

На свой ред министерството на отбраната на Азербайджан съобщи, че при настъплението са унищожени голямо количество арменска жива сила, бойна и друга техника. Общите загуби на арменските въоръжени сили от началото на конфликта на 27 септември са 230 танка и друга бронетанкова техника, 250 артилерийски установки, реактивни системи за залпов огън и миномети, 38 комплекси на ПВО, 10 командни пункта за управление и командно-наблюдателни пунктове, 7 склада за боеприпаси, над 130 превозни средства и един зенитно-ракетен комплекс С-300. Тази информация също не е потвърдена от независим източник.

Според Министерството на отбраната на Армения сред цивилното население на Степанакерт има много ранени, а в града има разрушения, след азербайджански ракетни удари.

Армения обяви, че ще си сътрудничи с Русия, САЩ и Франция по споразумение за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. От своя страна Азербайджан не отговори на призива за примирие, изпратен от трите държави с подкрепата на посредничеството на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ).

Руският външен министър Сергей Лавров и иранският му колега Мохамад Джавад Зариф разговаряха по телефона в петък и изразиха загриженост относно участието на сирийски и либийски бойци в конфликта в Нагорни Карабах, съобщи руското външно министерство.

Президентът на Франция Еманюел Макрон също обвини Турция, че изпраща джихадисти от Сирия, за да се бият срещу арменците.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *