Извънредно: Бойко Рашков обяви война на Гешев! Иска да го отстрани от длъжност!

България отблизо

МВР и Прокуратурата влязоха в открит сблъсък, който вещае война в държавата.

 

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви пред БТВ, че подготвя процедура по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, мотивирайки се, че това е заложено в Конституцията с мотива „уронване престижа на съдебната власт“.

 

Служебният министър посочи, че „в скоро време“ ще предостави информация срещу главния прокурор Иван Гешев“, според която „той е уронил престижна на съдебната власт, заради което може да бъде освободен от поста си“.

Сутринта пред БНР Рашков заяви, че ще сезира Висшия съдебен съвет (ВСС) за нарушения, извършени от главния прокурор Иван Гешев, но призна, че не очаква някакви действия от съвета. По думите му сигналът имал за цел да покаже безполезността на този състав на ВСС.

„В момента Бойко Борисов управлява прокуратурата, налагат се радикални промени в нея, защото в два последователни мандата на главни прокурори тя е превърната в политически придатък“, каза още Рашков.
„Тя е част от политическата власт, такова нещо в нашата Конституция няма. Налагат се реформи“, подчерта министърът.

Рашков е убеден, че трябва да се предприемат незабавни кадрови мерки по отношение на редица прокурори, които са допуснали нарушение на закона, които са уронили престижа на съдебната власт и те трябва да бъдат отстранени от ВСС, който вече няколко години „безучастно гледа какво става в прокуратурата и не изпълнява ролята си на висш орган на съдебната власт“.

„Ако ВСС не се справи, а няма изгледи да се справи, тъй като не виждам воля в този състав, това трябва да се направи от следващ ВСС, в който трябва да влязат достойни хора, които ще реагират на безобразията, които например прави един главен прокурор на държавата“, каза Рашков и обяви, че не говори само за нарушения на етичните правила.

Той посочи, че „тази връзка е много странна“ и определи ситуацията като дразнеща.

„Кой според вас е прокурорът в държавата? Главният прокурор е този, който командва Иван Гешев – а това е този, който вчера се изказва от Рибарица, за случаи, за които не би следвало да има информация – това е Борисов“, посочи Рашков.

Той обясни, че Законът за МВР е променян твърде много пъти и затова е важно как се тълкува и прилага.

,Не смятам, че трябва да обвързваме дейността на МВР с прокуратурата, все едно сключваме сделка. Между нас не трябва да има такива търговски отношения. Има достатъчно правни норми, които уреждат действията между прокуратурата и органите на МВР. По същия начин прокуратата се обвързва със задължение прокурорите да надничат в тайните на МВР. И затова смятам, че тази вездесъща прокуратура трябва да си дойде на демократичното място“, обясни още Рашков пред БТВ.

 

Вмешателството на представител на изпълнителната власт в работата на съдебната, предизвика остра реакция на Прокуратурата, която в декларация заяви, че „ще защити и ще застане зад всеки магистрат, който изпълнява служебните си задължения при спазването на закона, съобразно принципите на правовата държава“.

„Опитите на представители на политическите среди у нас да застрашават нейната независимост чрез указване на натиск, представлява недопустима намеса в осъществяване на конституционно определените правомощия на магистратите“, казват от държавното Обвинение.

Епицентър.бг припомня, че процедурата по отстраняване на главен прокурор е разписана в Конституцията и в Закона за съдебната власт – тя е огледална на процедурата по назначаването му и протича изцяло във Висшия съдебен съвет (ВСС) като формално се завършва от президента.

Висшият съдебен съвет се състои от общо 25 членове – 14 от тях формират съдийска колегия, а 11 – прокурорска. В състава на ВСС влизат и „тримата големи“ – главният прокурор и председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд.

Отстраняването на главния прокурор може да бъде поискано с предложение от най-малко трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Доколкото главният прокурор Иван Гешев се ползва с огромна подкрепа в прокурорската колегия, този вариант към момента изглежда невъзможен.

Същото предложение за оставка на главния прокурор може да внесе във ВСС и министърът на правосъдието. При внасяне на искане то трябва да бъде мотивирано, а основанията за отстраняване може да бъдат няколко.

 

По информация на Епицентър.бг в момента се  оказва натиск върху правосъдния министър проф. Янаки Стоилов да внесе искане за отстраняването на Иван Гешев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *