ИЗВЪНРЕДНО: Висшият съдебен съвет ОТСТРАНИ главния прокурор Иван Гешев! Бил нарушил престижа на институцията

България отблизо

Главният прокурор Иван Гешев беше предложен за отстраняване от поста си с 16 гласа „за“, 4 гласа „против“. Това стана с решение на Висшия съдебен съвет, взето на заседание днес, съобщи NOVA.

Висшият съдебен съвет предлага на президента да издаде указ за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от поста. Против отстраняването на Гешев гласуваха Олга Керелска, Евгени Иванов, Вероника Имова и Пламен Найденов.

Самият Гешев не присъства, тъй като е в Страсбург. Решението на Пленума ще се изпрати веднага на президента, съобщи правосъдният министър Атанас Славов, който председателства съвета.

 

С 13 гласа „за“ и 7 „против“ кадровиците решиха да продължат процедурата в отсъствието на главния прокурор, който днес на обяд напусна заседанието, за да замине за Страсбург, където е на изслушване в комисията LIBE.

Мотивът е, че той е уронил престижа на институцията. 

В Съвета бяха внесени две предложения за предсрочно прекратяване мандата на Гешев. Миналата седмица едното от тях бе оттеглено от шестимата кадровици, които го отправиха. То беше свързано с присъствието на израелски експерт на мястото на взрива срещу кортежа на Гешев на 1 май.

Второто предложение е заради нарушения на Етичния кодекс, извършени от обвинител номер 1. На пресконференция на 15 май той скъса оставката си демонстративно и заяви, че е „ясно какъв е политическият боклук в Народното събрание“.

По-рано тази сутрин, на влизане на заседанието на ВСС, главният прокурор Иван Гешев определи предложението за отстраняването му като „политически инсцениран опит в нарушение на всякакви правни принципи“.

„Вярвам, че не само ние, магистратите, членовете на ВСС и всеки българин, ако сега се наведе, вече няма да се изправи. От опита за убийството ми до този политически инсцениран опит за отстраняването ми в нарушение на всякакви правни принципи, представете си какво се случва с един обикновен магистрат, с един обикновен българин.

Опасността е да се върнем към времената, когато ни управляваше една тричленка или петчленка, наречена политбюро. Надявам се, че ВСС няма да влезе в политическия график, може би, на Пеевски и Борисов. Вярвам в родината и българския народ“, каза Гешев пред медиите.

До освобождаването на Иван Гешев се стигна, след като в програмната си реч още преди да бъде съставено правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Мария Габриел, като кандидат тогава за министър-председател заяви, че първа точка в работата на Министерството на правосъдието ще бъде отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Очаквайте подробности!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *