Извънредно: Гешев обяви кой иска главата му, спомена и лицето Борисов

България отблизо

От миналия понеделник търпеливо изчаквах по няколко причини – аз съм българин, мъж и магистрат, и когато кажа нещо, аз държа на думата си. Аз спазвам Конституцията и законите на страната и това е призванието на всеки магистрат и честен български гражданин. Затова търпеливо изчаках да дам сведения по определения от закона ред. В петък обясних в хода на проверка във Върховна касационна прокуратура за политическа корупция и търговия с влияние. Това заяви пред журналисти в Конферентната зала на Съдебната палата главният прокурор Иван Гешев.

По думите му, днес е дал обяснения в Софийската градска прокуратура в хода на проверка по сигнал, депозиран от Борислав Сарафов срещу мен.

„Подозирам, че е вярно това, което ми се каза, че вълната сигнали срещу мен от Сарафов, е публикувана първоначално в медиите. Но това е само за сметка на морала на хората, които го правят. Това, което ще кажа е продължение на ситуацията, която Европейският парламент описа като покушение върху върховенството на закона. Това е атентат срещу държавата, срещу разделението на властите и Конституцията“, добави Гешев.

Той каза още, че се надява това да е началото на края на тези, които българите наричат политически боклук, завладяна държава и олигархично-политическа мафия.

Главният прокурор ще поиска отвод на тези членове на Висшия съдебен съвет, които участват в това „покушение срещу съдебната власт“.

„Затова ще поискам в четвъртък заседанието да е закрито. Съдебната власт не трябва да се срамува, а тези, които направиха всичко това. Те са тези, които българите наричат олигархия и мафия. Българската прокуратура освен стабилна и единна, продължава да работи за българските граждани. Има един плъх от 5000, не е учудващо. Навсякъде има черни овце. Въпреки политическия натиск. Сигналите и проверките срещу мен срутват мита за всевластието на главния прокурор, както и че българската прокуратура пази някого. Факт е безпрецедентното политическо обединяване срещу прокуратурата. Това доказва, че си вършим работата. Длъжен съм да кажа истината, защото тя ще ни направи свободни“, категоричен бе Иван Гешев, като допълни, че той няма да позволи да бъде овладяна българската прокуратура.

Главният прокурор каза още, че според него част от безпрецедентното политическо обединяване срещу прокуратурата е т.нар. закон „Зарков“.

„Както лицето Бойко Методиев Борисов го нарече – „Крумови закони“. За всички юристи е ясно, че е противоконституционен. Той ще бъде проверен от Конституционния съд. Този закон се вписва в този заговор. Целта му не е икономическата и демографска криза, не борба с организираната престъпност, не катастрофите и наркотрафика. Гордея се, че съм главен прокурор на България и до мен стоят колегите ми, които си вършат работата“, категоричен бе Иван Гешев.

„Всичко започна, когато дойдоха заплахите и предложенията да стана посланик. Това е обидно. Думите чест и достойнство за мен няма да бъдат празни думи. След това заявих в Украйна, че в случай, че Путин дойде в България, ние трябва да го предадем на Международния наказателен съд. Зад атентата срещу мен може да седят хора от Руската Федерация. Може да е съвпадение. След това се случи това, което смятам, че е опит за убийство срещу мен. В деня когато се случи водих разговори с ръководството за служби. Помолих да дойдат линейки първо, защото се движеха много автомобили и предвид ситуацията предположих, че може да има загинали, починали и наранени. Чудо е, че не пострада никой. Нямам обяснение как това се случи, освен, че това е божествена намеса“, разказва той.

„В следващите дни бях ангажиран с лични проблеми, от семеен характер. Получих обаждане от Ясен Тодоров, че е с експерт, който е един от най-добрите в Израел и изразява да види желание, докато е светло на мястото на случката, за да даде предварителен анализ на ситуацията. Аз се доверих с оглед на това, че познавам този човек. Той е с доста сериозна биография и е един от най-добрите специалисти в Израел“, сподели още Гешев.

„Въпреки, че съм бил с бронирана кола, ако ударът е бил във вратата той не може да каже какъв щеше да бъде резултатът. Въпрос на експертизи“, коментира още той.

„Още от момента на тръгването ми в държавата Украйна през цялото време до тази неделя главен прокурор беше лицето Борислав Боби Сарафов. Т.е. няма как аза докато съм командировка да наруша каквито и да е било служебни задължения. Това е българското законодателство. Някой не чете достатъчно. Изявленията на Сарафов от първия ден са си за негова сметка, като главен прокурор на мястото“, каза главният прокурор

„Бях в ситуация, в която трябва да обяснявам защо не са ме убили. Предвид ситуацията бях преценил да се погрижа първо за близките си. Никой не може да ме уплаши, като главен прокурор. Страхливият умира всеки ден, а смелият веднъж“, заяви той.

„В един период от време близки за мен хора бяха в чужбина. След като бях в САЩ така се промени ситуацията. И спирам дотук“, сподели още Гешев.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *