Мария Габриел върна празна папка на Румен Радев, той призова политиците за отговорност

България отблизо

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна първия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

 

По-рано днес ГЕРБ и ПП се разбраха да има министър-председател на ротационен принцип.

„Папката, която днес връщам, е празна. Защото в нея, и от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, няма да има имена на хора, които не са следствие на открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а в резултат на задкулисни отговорности“, каза Габриел.

 

 

Тя припомни, че водила разговори за съставяне на кабинет с почти всички политически сили. „Различията ни с БСП станаха явни на много ранен етап. Аз се радвам, че това стана по време на разговорите, а не пред камерите“, посочи тя.

 

„Искам да ви благодаря лично за усилията да съставите кабинета и да намерите подкрепа в един силно фрагментиран парламент. Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки, понякога трудно обясними компромис“, каза от своя страна Румен Радев.

„Пътят, към който сте се насочили, изисква интензивна работа и най-вече интензивна комуникация с българското общество“, добави той.

Президентът посочи, че в следващите дни ще връчи втория мандат.

„Искам да призова парламентарното представените политически сили да не отлагат приемането на бюджета и важните закони“, завърши Радев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *