Извънредно! Извадиха „черните кутии“ на руския самолет Ил-76 и откриха…

Свят

И двете черни кутии от руския военен самолет, който се разби вчера (24 януари), са открити, предава Sky News.

Службите за спешна помощ е заявила пред руската агенция, че устройството за запис на параметрите на полета на транспортния самолет Ил-76 и диктофонът са в добро състояние.

Вчера руски самолет Ил-76 се разби край Белгород. Според руските власти на борда на самолета е имало 74 души, които са загинали, 65 от тях са били украински пленници, пътуващи за размяна. Според съобщения в украинските медии (Украинската правда), самолетът е превозвал ракети за системите С-300.

Днес, 25 януари, трябва да се проведе извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради катастрофата с руския самолет.

Говорител на Франция в ООН, която председателства съвета, заяви, че срещата ще започне в 22 часа.

Сергей Лавров, руският външен министър, съобщи, че Русия се стреми да установи „причините зад украинския престъпен акт“, допълва Sky News, цитирана от „Фокус“.

Руското външно министерство заяви, че „Киев извърши безумно варварство, като свали Ил-76 и постави под въпрос възможността за каквито и да било споразумения. Престъплението е извършено от режима в Киев, отговорността ще понесе всички“, се посочва в изявление на руското дипломатическо ведомство от 24 януари.

Размяната на пленници между Русия и Украйна е трябвало да се извърши на 24 януари следобед на границата на ГКПП Колотиловка, съобщи руското министерство на отбраната. В 10 часа сутринта Ил-76 излита от летище Чкаловски край Москва за Белгород, превозвайки 74 души: 65 украински затворници (те са транспортирани за размяна), шестима членове на екипажа и трима придружаващи военни от руски въоръжени сили.

„55 минути след излитането, на 150 км североизточно от Белгород, пилотите са започнали да се спускат от височина 8250 м“, е съобщил източник на руският „Известия“ от авиационната индустрия, „след около 10 минути на височина 2750 м пилотите са получили информация за опасността от ракета от дежурния персонал по ПВО и са поискали промяна на курса.

В този момент комуникацията с екипажа е прекъснала. Пилотите вече не са отговаряли на многократните искания на диспечерите. В 11:11 радарната маркировка на Ил-76 е изчезнала“.

„Няколко минути по-късно регионалните власти на Министерството на извънредните ситуации са получили информация от очевидци за откриването на паднал самолет в района на ферма в Корочански район, Белгородска област, на 60 км от Белгород. Всички на борда са загинали. Втори самолет последва Ил-76 и е бил върнат.“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *