Путин: В Руската империя не е имало никаква Украйна, тя е създадена при съветската власт

Свят

Никаква Украйна не е имало в състава на Руската империя, тя е била сформирана чак при съветската власт, при това за сметка на южноруските земи. Това заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин на среща с новия състав на Обществената палата на РФ.

„Всички добре знаем, това са исторически факти, че всички южноруски земи са били предадени при формирането н Съветска Украйна, в периода на създаването на СССР. Не е имало никаква Украйна в състава на (Руската) империя, имало е само области“, заяви държавният глава.

Путин особено наблегна на проблема с корупцията и разпространяването по света на оръжия, които продава именно Украйна.

„Сега говорят, че в Близкия изток се появява оръжие от Украйна. Разбира се, че се появява, понеже го продават“, заяви Путин и отбеляза, че украинците продават оръжие дори и на талибаните. „А оттам то може да отиде където те си поискат“.

Като украинската корупция няма друга по света

„И у нас в Русия има проблеми, и ние, както и целият свят, се борим с корупцията, но като украинската корупция няма друга по света“, категоричен бе той.

„Можете да ми вярвате, аз съм общувал плътно с бившите им ръководители – при тях има тарифа (за подкуп, бел. ред.) за всичко – за глас във Върховния съд, за глас в Конституционния съд. Тарифа! И това ми го казваха първите лица на държавата! Направо ми падна ченето!“, разказа президентът за срещите си с бившите ръководители на Украйна.

Той напомни, че „хората в Новорусия и Донбас са живели в такива условия – там всичко е пропито от корупция“.

Той прогнозира, че борбата с корупцията в Украйна, замислена от САЩ, просто няма да даде резултати.

„Защото там корупцията е фактически узаконена. Американците се опитват да се борят с нея и не им се получава. Мисля, че въобще няма да им се получи. Сега те са намислили да сменят целите елити – и икономически, и политически – всичко ще си остане същото“, прогнозира Путин.

„У нас не трябва да е така. Проблеми има, но трябва да ги преодоляваме заедно и да внедряваме постепенно руските правови стандарти в новите региони, както го направихме в Крим“, указа президентът.

Той подчерта, че сигурността в новите региони ще настъпи в обозрими срокове.

Западът искаше да победи Русия на бойното поле, но вече заговориха другояче, отбеляза Путин.

„Ние трябва да се държим суверенно, независимо. Длъжни сме да развиваме икономиката и реалното производство, като то е безусловно свързано със световното“, подчерта той.

Присъединяването на Крим и Донбас и Специалната военна операция

Путин изтъкна, че решение за присъединяването на Крим към Русия през 2014 г нямаше да има, ако в Украйна не беше извършен държавен преврат и се държаха нормално с руснаците, руския език и култура.

„Разбира се, че нямаше да има. Но се наложи да защитаваме хората от тази нацистка измет“, изтъкна президентът.

Обявяването на руснаците за некоренно население на Украйна е пълен абсурд, отбеляза Путин и изтъкна, че Русия е била длъжна да защити Крим и Донбас.

„Когато започнаха да изтребват всичко руско, трябваше да реагираме. Още повече, когато започнаха за изтребват руснаците в Донбас под аплодисментите на Запада“, изтъкна Путин.

 

Русия трябваше да започне Специалната военна операция, защото преди това вече беше атакувана, отбеляза Путин като наблегна на факта, че в исторически руските територии на Донбас са живели руснаци.

Жителите на тези територии се смятаха за граждани на Русия, отбеляза той. „Но те бяха нападнати през 2014 г. Първо се опитаха да атакуват Крим, а след това и Донбас. И така ние прекарахме осем години в опити да разрешим тази ситуация с мирни средства“, разказа Путин.

„Те отказаха публично. Казаха: „Ние не харесваме споразуменията от Минск.“ Е, трябваше да се предприемат действия и в един момент да сложим край на това“, заяви президентът.

Събитията в Дагестан

Президентът нарече „пълна свинщина“ опитите на Запада да организира антиеврейски погроми на територията на РФ чрез ръцете на Украйна.

„Отвъдокеанските деятели уж подкрепят евреите в Израел, а чрез ръцете на своята агентура в Украйна се опитват да организират у нас антиеврейски погроми. Това е просто невероятна свинщина!“, заяви Путин, като отбеляза, че това дори не е двоен стандарт, някакво извратено съзнание.

Така той описа политиката на Запада по повод антиеврейските погроми в столицата на Дагестан – Махачкала, където подбудени от украински агенти тълпи нахлуха на летището в опит да нападнат евреи-бежанци, които уж пристигнали със самолет от Тел Авив.

Икономиката

Днес Русия се превръща в страна, която не е само „бензиностанция“, а става напълно самодостатъчна във всеки смисъл, отбеляза Путин.

Икономиката работи ритмично, Русия трябва да се стреми да бъде суверенна и независима. В ключовите си елементи икономиката на страната трябва да бъде самодостатъчна, да позволява не само оцеляване, но и развитие напред.

Той изтъкна, че големите промени вече са налице – 43% от структурата на ръста на икономиката се пада на преработващите предприятия.

Путин смята, че ръстът на БВП за годината ще бъде около 3%, докато при водещите икономики на ЕС ще има спад. Ние не се радваме на това, само констатираме факта, отбеляза Путин.

Събитията в Близкия изток и Газа

Хората, които гледат спокойно на случващото се в Газа, са с каменни сърца, заяви президентът.

„Много е лесно да се хвърли искрата! На фона на ужасите, които се случват там е прекалено лесно. Когато гледаш страдащите и окървавени деца, юмруците ти се свиват, а сълзите потичат. Това е реакцията на всеки нормален човек. Ако не е така, той просто няма сърце, то е от камък!“, добави Путин.

Но на тази трагедия трябва да се реагира с ясно съзнание за това къде е коренът на злото, изтъкна президентът.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *