Извънредно: Откриха изчезналия в Пирин Владимир Каролев!

България отблизо

Икономистът Владимир Каролев е бил открит от спасители в Пирин след като изчезна в неделя, докато карал сноуборд в планината.

Издирването е продължило цяла нощ, като едната от двете участващите групи го е открила в 00:40 ч. на 2300 м. надморска височина в района на Жабешкото езеро. Паднал е от височина около 400 метра.

Методи Баневски, дежурен в планинската спасителна служба – Банско, обясни, че Каролев е бил на ски по Тодорин връх и към 22 ч. е тръгнал по улеите.

„Нещо е станало там, защото към 2 ч. са го потърсили негови приятели и телефонът му не е имал покритие. Започнахме издирване цяла нощ, момчетата се разделиха на две групи. Двама човека от една от групите го намериха – това са директорът на парка и заместник –кметът на Банско“, обясни спасителят, цитиран от bTV.

По думите му Владимир Каролев е намерен в 00.40, в безпомощно състояние и е предаден на Спешна помощ на линейката на хижа Вихрен.

„Теренът, в който е намерен е със стръмни улеи и камъни, явно се е подхлъзнал и е паднал“, посочи още планинският спасител.

В акцията по издирването му са участвали 8 човека. Тя е продължила почти 12 часа през нощта и е била много тежка, в много труден район. Планината в момента е много опасна, отбеляза Методи Баневски

Владимир Каролев не е бил в съзнание. Носен е на ръце и с моторните шейни от спасителите. В 4:30 ч. е предаден на Спешна помощ. Състоянието на икономиста е много тежко.

Предполага се, че се е наранил при подхлъзване. При мястото, където се е намирал, има стръмен улей с камъни. Бил е сам. Според спасителите той е бил открит на късмет, защото мястото, на което е бил е без сигнал.

Методи Баневски от ПСС споменава, че е можело да бъде използван хеликоптер, но това не се е случило. „Можеше да бъде използван хеликоптер. В България обаче няма такова чудо и нещата ще се случват девет дни с камили”.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *