Извънредно: Още хора в Дания починаха след ваксинация с „Астра Зенека“!

Свят

Дания съобщи за още два случая, този път на на медици, които са получили тежки тромбози след ваксиниране с препарата на „АстраЗенека”, единият е починал от инсулт, отбелязва датското издание „Бьорнсен“.

„The Capital Region of Denmark” – органът, който управлява държавни болници в Копенхаген, заяви, че член на медицински екип е починал, втори е получил тежка тромбоза по-малко от 14 дни след като са им били поставени двете дози от ваксината на „АстраЗенека”.

Датската агенция по лекарствата потвърди, че е получила два „сериозни доклада“ за тежки последствия след ваксиниране, без да дава повече подробности.

Няма данни за това кога болничният персонал е проявил първи симптоми на тромбозата.

Някои страни, включително Германия и Франция тази седмица, възобновиха употребата на ваксината на „АстраЗенека”, въпреки съобщенията за случаи на редки мозъчни кръвоизливи, които бяха докладвани от учени и лекари. България също възобнови ваксинациите с препарата на „АстраЗенека“.

Дания, която спря прилагането на ваксината на 11 март, все още не е възобновила употребата й. Като мотив за решението си, властите посочиха „обезпокоителния ръст“ на случаи на тромби при пациенти, които са били имунизирани именно с ваксината на „АстраЗенека“.

Европейската агенция по лекарствата ЕМА, заяви в четвъртък, че все още е убедена, че ползите от ваксината надвишават рисковете.

Директорът на Европейската агенция по лекарствата (EMA) Емър Кук обаче заяви, че експертите му не могат окончателно да отхвърлят връзката между инцидентите с тромбози и инсулти, и ваксината, при разследването на 30 такива докладвани случаи.

„АстраЗенека”, която разработи препарата съвместно с Оксфордския университет се защити, заявявайки, че сред повече от 17 милиона души, получили доза в ЕС и Великобритания, не са открити доказателства за повишен риск от образуване на тромбози.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *