петък, април 26, 2024
Начало > Свят > Изненада – Европейската агенция по лекарствата си призна: Ваксината на „Астра Зенека“ е сигурна, но тромбозите са възможна странична реакция!

Изненада – Европейската агенция по лекарствата си призна: Ваксината на „Астра Зенека“ е сигурна, но тромбозите са възможна странична реакция!

Свят

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) съобщи, че е достигнала до ясно научно заключение за ваксината на британско-шведската компания „АстраЗенека“ срещу Covid-19 – че е сигурна и ефикасна.

ЕАЛ уточни, че проверката по случаите на тромбози, получени след поставянето на тази ваксина, продължава, предаде БТА.

Директорът на ЕАЛ Емер Кук поясни, че тежките случаи не са неочаквани, когато милиони биват ваксинирани. Ваксината не е причина за увеличената опасност от тромбози – случаите са малко на брой и редки, но много тежки, добави тя.

Кук поясни, че оценката е според наличните досега доказателства. Не можем да установим ясна връзка между ваксината и тромбозите, добави тя. По нейните думи предстои занапред в листовките на ваксината да се уточнява, че образуването на кръвни съсиреци е сред възможните въздействия от препарата.

Ще извършим допълнително разследване на случаите на тромбоза. Досега в ЕС с тази ваксина са имунизирани 7 млн. души, както и 11 млн. във Великобритания, допълни Кук.

Отговорът на някои въпроси остава несигурен. Засега няма достатъчно данни за установяване дали ваксината е причина за предизвикване на тромбоцинтопения и мозъчни тромбози, добави Сабине Щраус, председател на комисията към ЕАЛ, която извършва проверката.

Европейската агенция по лекарствата разследва 30 случая на необичайни заболявания на кръвта сред общо пет милиона ваксинирани в ЕС с препарата на „АстраЗенека“. Безпокойство най-вече будят случаи на тромби в главата, рядко и трудно за лечение заболяване, наречено церебрална венозна тромбоза.

Притесненията, породени от съобщения за тромби и понижен брой на тромбоцитите, накараха редица европейски страни, включително Германия, да спрат временно поставянето на ваксината на компанията, докато случаите се разследват.

Ползите далеч надхвърляли рисковете

Британският лекарствен регулатор заяви днес, че е имало пет случая на рядък вид тромби в мозъчните вени при хора, ваксинирани с „АстраЗенека“, но добави, че ползите от ваксината далеч надхвърлят всякакви възможни рискове, предаде Ройтерс.

Британската агенция по лекарствата посочи, че имунизацията с препарата трябва да продължи, докато трае разследването на петте случая.

„Наличните данни не предполагат тромбите в мозъчните вени (венозна тромбоемболия) да са предизвикани от ваксината срещу Covid-19 на „АстраЗенека““, заяви регулаторът. „В момента се прави допълнителна и обстойна проверка на пет съобщения от Обединеното кралство за много рядък и специфичен вид тромби в мозъчните вени (тромбоза на синусовите мозъчни вени), възникващ заедно с понижен брой тромбоцити (тромбоцитопения).“

Във Великобритания са поставени 11 милиона дози от ваксината на „АстраЗенека“.

„Като се има предвид изключително ниската честота на поява на тези явления, ползите от ваксината на „АстраЗенека“ срещу Covid-19 – последните данни показват 80 процента намаление на хоспитализациите и смъртността от болестта – далеч надхвърлят всички възможни рискове от ваксината в целевите рискови групи във Великобритания.“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *