Извънредно! Радев връчи мандата на ГЕРБ-СДС

България отблизо

В сградата на президентството държавният глава Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група – ГЕРБ-СДС. 

До последно днес работната група, начело с Мария Габриел води разговори с БСП, ДПС и ИТН.

От страна на ГЕРБ за получаване на мандата дойдоха Мария Габриел, Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

„Г-жо Атанасова, като председател на най-голямата по численост парламентарна група, моля да представите вашия кандидат за министър-председател“, обърна се президентът към Десислава Атанасова, която представи Габриел.

 

„Очаквам в рамките на седмица да представите структура и състав на Министерски съвет“, обърна се Радев и към Габриел.

„От името на парламентарната група ГЕРБ-СДС поемам с отговорност проучвателния мандат за съставяне на правителство“, каза от своя страна тя.

Припомняме, че БСП тепърва ще се допитва до членовете си дали да подкрепи експертно правителство, ДПС са съгласни, а ИТН са с едно на ум.

Междувременно Александър Маринов, съветник на президента, каза:

”Партиите и най-вече мандатоносителят се опитват да заобиколят основния въпрос – кой ще носи политическата отговорност. Няма как хем да управляват заедно, хем всяка партия да си запази политическата идентичност. В едно правителство не може да има плаващи мнозинства”.

Това заяви пред БНР политологът проф. Александър Маринов, съветник на служебния премиер Гълъб Донев и бивш председател на Стратегическия съвет към президента.

 

Той подчерта, че на този етап ГЕРБ и ДПС изглеждат сигурни, въпросът е какво ще решат БСП и ИТН.

 

„Ако има правителство, то ще е правителство на четворната коалиция. Това е споразумение между четири партии… Партиите си дават сметка за рисковете, които биха поели сега да управляват в такава конфигурация. Ясно е, че идеята за едногодишен мандат е опит за измъкване от цялостна отговорност. Управлението означава реални отговорности“, категоричен бе експертът.

 

Политологът отбеляза също така, че ПП и ДБ биха загубили и при участие, и при неучастие в такова правителство.

 

Проф. Маринов определи като „политически неправилен ход“ замесването на главния прокурор Иван Гешев при съставянето на правителство.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *