Извънредно: Сенатът на САЩ удари много лошо Израел и Украйна!

Свят

Законодателство, предвиждащо спешна помощ в размер на 110,5 млрд. долара, предимно за Украйна и Израел, бе блокирано вчера в Сената на американския Конгрес, предаде Ройтерс.

Законодателството бе блокирано, тъй като републиканците в Сената упражняват натиск, с който целят да прокарат по-строги мерки за контрол на имиграцията на границата на САЩ с Мексико.

Четиридесет и пет сенатори гласуваха „за“, а 48 – „против“, при което стана ясно, че законодателството на стойност 110,5 милиарда долара няма как да събере необходимите 60 гласа „за“ в Сената, който е общо със сто места.

Сенаторите гласуваха според партийната си принадлежност, като всички републиканци гласуваха „против“.

В законопроекта са предвидени 50 милиарда долара помощ за Украйна в сферата на сигурността, хуманитарна и икономическа помощ за правителството в Киев, както и 14 милиарда долара за Израел, който се сражава с палестинското ислямистко движение „Хамас“ в ивицата Газа.

Републиканците заявиха, че е било от изключително значение да покажат колко са важни за по-строгата имиграционна политика и контролът на границата с Мексико.

Дори и да бъде одобрен в Сената, което няма как да стане, законопроектът ще трябва да получи одобрението и на Камарата на представителите, която е под контрола на републиканците, отбелязва Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова преди това в сряда, Конгресът да одобри блокирания пакет от помощ за Украйна. Искането му дойде часове преди планираното важно гласуване в Сената.

„Конгресът трябва да поддържа нуждите на националната сигурност на Съединените щати. Честно казано, също и на нашите партньори“, каза той от Белия дом.

Американският лидер каза още, че трябва да се действа преди ваканцията. Републиканците в Конгреса са готови да дадат на руския президент Владимир Путин най-големия подарък, на който може да се надява, и да изоставят нашето глобално лидерство, не само Украйна. Не можем да позволим на Путин да спечели“, заяви той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *