Извънредно: Станаха ясни имена от „оня“ списък, който премиерът даде на Гешев!

България отблизо

Премиерът Кирил Петков дойде с папка с имена на 19 човека за разпита във Върховната касационна прокуратура. От думите му стана ясно, че предния път е прочел 10 от тях и те „отдавна са в публичното пространство“ – през последните 10 г. 

Някои са по-пресни случаи, като Мата Хари, отбеляза премиерът. И назова поименно някои от хората в неговия списък – Младен Михалев-Маджо, Таки, Петьо Еврото.

Припомняме, че в списъка, оповестен по-рано от премиера присъстват индиректно Делян Пеевски, чрез санкциите по закона „Магнитски“, Бойко Борисов, чрез Барселона гейт и Мата Хари, и по всяка вероятност Ахмед Доган, чрез публикациите за това, че е бил консултант в хидроенергийните проекти “Цанков камък”, “Доспат”, каскадата “Горна Арда” и язовир “Тунджа”..

„След като са твърде отдавна известни, въпросът е дали прокуратурата е направила всичко възможно, за да сме сигурни като общество, че имаме правосъдие“, посочи той.

„Съжалявам, че прокуратурата има нужда изпълнителната власт да носи информация по този начин. Тук съм, за да предам всичко, което е в моите ръце. Това е публична информация. Много журналистически разследвания. Една прокуратура би трябвало да направи сама това домашно и сама да се самосезира по публични данни – това е част от техните задължения“, коментира още Петков.

Премиерът е уверен, че и прокуратурата разполага с данните. А привикването му във ВКП нарече „излишен пиар“, но е доволен, че досега тези имена са се говорили по кулоари, коридори и журналистически разследвания, но никога официално от прокуратурата.

„Сега се надявам това да стане, след като министър-председателят им го носи на крака“, каза на влизане Кирил Петков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *